Proiect de peste șase milioane lei pentru monitorizarea alimentării cu apă

Consiliul Județean Cluj anunță că a fost semnat contractul de lucrări ce prevede extinderea și modernizarea sistemului automat de monitorizare și control al procesului de alimentare cu apă și canalizare-epurare din județele Cluj și Sălaj.

Derulată de Compania de Apă ,,Someș” S.A., investiția de extindere a sistemului „SCADA” este parte a megaproiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, cu derulare între 2019 și 2023.

Această nouă investiție cu finanțare europeană, în valoare de peste șase milioane de lei, va contribui la asigurarea unor servicii de cea mai bună calitate în ceea ce privește alimentarea cu apă și canalizare a celor cca. 775.000 de cetățeni deserviți, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Conform contractului, achizitorul va trebui ca, într-un interval de maxim 15 luni, să furnizeze, să monteze și să asigure funcționarea echipamentelor necesare extinderii sistemului SCADA existent la nivelul Companiei de Apă Someș, inclusiv integrarea obiectivelor aferente infrastructurii de apă/apă uzată care dețin acest sistem. Astfel, actualul sistem va fi extins cu nu mai puțin de 90 de noi obiective locale, acestea fiind echipate cu componente performante de transmitere a datelor la distanță.

Conform reprezentanților CJ Cluj, SCADA este un sistem de automatizare folosit pentru monitorizarea și controlul, în timp real, al parametrilor tehnologici de funcționare pentru obiectivele care compun sistemul de alimentare cu apă și apă uzată: stații de pompare a apei, stații de tratare a apei uzate, rezervoare de apă, etc. Toate aceste date sunt transmise către dispeceratele operatorului de apă, unde se realizează efectiv monitorizarea și automatizarea activității operaționale.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut