Proiect – Bani pentru mame ca să plătească bone

Municipalitatea clujeană a lansat în dezbatere publică un proiect privind acordarea unui sprijin financiar pentru plata bonelor. Iniţiativa a fost de altfel, anunţată de edilul Emil Boc la o şedinţă recentă de consiliu local. Suma maximă propusă este echivalentul în lei a 150 euro pentru fiecare copil de vârstă antepreşcolară. Clujenii vor putea consulta proiectul până în 4 septembrie.

Cererea mare de locuri în creșe face ca eforturile de extindere a numărului de locuri, respectiv construirea de noi unități, să nu fie suficiente. Astfel, pentru a oferi soluții la nevoile clujenilor care au copii de vârstă antepreșcolară, primăria caută alternative. Sprijinul financiar pentru mame va fi acordat în baza unei metodologii care să stabilească în mod clar condițiile de eligibilitate și criteriile sociale în funcție de care acest ajutor se poate obține. Propunerea supusă consultării include ca persoane eligibile pentru acordarea ajutorului pentru plata bonelor următoarele categorii de persoane, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei: părinții/părintele singur al copilului la care acesta locuiește în mod statornic; reprezentantul legal al copilului la care acesta locuiește în mod statornic.

În ultimii 10 ani, Primăria Cluj-Napoca a crescut capacitatea creşelor din municipiu cu 692 noi locuri, până la un total de 1.232 locuri. De asemenea, toate creşele existente au fost reabilitate, pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru copii.

La şedinţa de consiliu local în care a fost anunţat acest proiect, primarul Emil Boc spunea că în perioada 2020- 2021 vor fi date în folosinţă 430 de noi locuri în creşele din oraş. Explicaţiile primarului au venit în contextul în care o mamă cu un bebeluş a semnalat faptul că în prezent situaţia privind locurile în creşe este gravă şi a cerut municipalităţii să spună cu ce soluţii concrete vine.

În agenda zero a noastră este să găsim soluţii pe termen scurt şi mediu la această problemă. Pornesc de la următoarea premisă: astăzi, noi avem 16 creşe în subordine totalizând 1.232 de locuri. Anul acesta, am dat în folosinţă 90 de locuri. În fiecare an am dat şi în continuare vor fi date noi locuri în folosinţă. În 2020 se vor da încă 90 de locuri pe Grigore Alexandrescu, iar pe orizontul 2020-2021 vor fi în total 430 de locuri care vor fi date în folosinţă. Asta este pe termen mediu”, spunea atunci Emil Boc.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Proiect – Bani pentru mame ca să plătească bone

  1. Toader

    Familua, asa cum a fost de cind lumea, se vrea stricata. Crede cineva ca sforarilor lui Boc le pasa de copii si familie?