Programul-pilot „Masă caldă”, extins la 300 de școli

Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi se va derula și în anul școlar 2022-2023, fiind extins de la 150 la 300 de școli, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Educației și aflat în consultare publică.

Conform proiectului, bugetul prevăzut pentru finanțarea Programului-pilot în perioada desfășurării activităților didactice în anul școlar 2022-2023 este de 354.900.000 lei. Comparativ cu anul școlar 2021-2022, limita valorică zilnică se majorează cu 50%, de la 10 la 15 lei/ masă/ beneficiar.

„Această inițiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educației de a reduce abandonul școlar și rata de părăsire timpurie a școlii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu problemele economice și sociale accentuate de pandemia Covid-19. În acest context, este extrem de important să încurajăm prezența elevilor la școală pentru a dobândi competențele necesare și, în același timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate” – precizează ministrul Sorin Cîmpeanu.

Proiectul prevede că, pentru menținerea sănătății preșcolarilor și elevilor beneficiari, vor fi distribuite doar produse alimentare obținute în unități autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Implementarea programului-pilot este prevăzută începând cu data de 1 septembrie 2022, termen până la care unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar și să încheie contractele de prestări servicii.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educației.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut