Programul „înCerc”, de prevenție a diabetului zaharat de tip 2, la copii, extins la categoria de vârstă 8-14 ani

Din 3.682 de copiii de clasa a V-a, din 46 de școli clujene, evaluați în cadrul programului „înCerc”, inițiat și derulat de Asociația Medicover, 29% au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

Lansat în septembrie 2018 în Cluj-Napoca, programul „ȋnCerc”, implementat în România de Asociația Medicover, le-a oferit participanților (aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca și peste 4.500 din Ploiești), suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață, prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută. În prima fază a programului, în baza unui acord de la părinți/ tutore, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, au primit sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere individuală integrată de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie.

Conform celor anunțate de asociație în cadrul unei conferințe de presă, în Cluj-Napoca, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2022 au fost evaluați 3.682 de copiii de clasa a V-a, din 46 de școli. Dintre aceștia, 29% au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 și invitați să participe la etapa de consiliere pentru prevenția DZ2. Dintre elevii examinați, 14,6% au fost găsiți cu suprapondere și 21,2% cu obezitate de diferite grade. S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 8,8% din elevii evaluați și s-a constatat capacitate fizică sub limită la 60,1% din elevi. Totodată, 42,7% dintre copii au fost identificați cu probleme de postură corporală și 5,7% cu probleme de acuitate vizuală, Dintre copiii care au finalizat etapa de consiliere individuală integrată, peste 70% au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces.

În 2023, programul „înCerc” va continuă acțiunile de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copiii din Cluj-Napoca, prin extinderea la categoria de vârstă 8-14 ani și prin workshop-uri gratuite de nutriție la elevii de clasa a IV-a.

„Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit acum mai cuprinzător. Până în luna ianuarie 2023, în program se pot înscrie toți copiii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. Motivul din spatele deciziei: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice. În plus, pentru a completa gama de beneficii pe care le oferă programul „înCerc”, începând din această lună în școlile din Cluj-Napoca și Ploiești se desfășoară și o serie de ateliere educaționale de nutriție, sub titulatura „Nutriție pentru SuperEroi”. Aceste ateliere vin ca urmare a numărului mare de întrebări legate de alimentație, primite până acum în cadrul programului. Atelierele sunt gratuite, se vor desfășura online și se vor adresa, pentru început, elevilor de clasa a IV-a” – au anunțat coordonatorii programului.

Înființată în 2016, cu ajutorul Fundației Medicover și sub patronajul Fundației Christina și al Jonas af Jocknick, întemeietorii Medicover). Asociația Medicover este axată pe educarea, sprijinirea comunităților locale și dezvoltarea unor programe care să contribuie în mod direct sau indirect la îmbunătățirea sănătății și la sensibilizarea publicului la un stil de viață adecvat. Principala inițiativă a asociației este Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut