Programul „înCerc”, de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copii, continuă online

Programul „ȋnCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, lansat de Asociația Medicover în septembrie 2017 în Ploiești și septembrie 2018 în Cluj-Napoca, s-a adaptat și conformat normelor recomandate de autorități, în contextul pandemiei COVID-19, implementând consilierea online în rândul celor peste 2.500 de copii participanți, din ambele orașe.

Până în prezent, circa 35% din cei 8.211 copii evaluați de Asociația Medicover din cele două orașe din România au fost identificați cu suprapondere sau obezitate. Cu toate acestea, programul s-a finalizat pentru o primă generație de copii din ambele orașe cu progrese semnificative: peste 70% dintre aceștia au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, îmbunătățindu-și astfel masa musculară și pierzând din țesutul adipos în exces – precizează inițiatorii proiectului.

„Programul «înCerc» promovează de mai bine de trei ani importanța prevenției diabetului zaharat de tip 2, cu un specific complex în România, în focus fiind copiii la risc de dezvoltare DZ2. Odată cu adoptarea legii de prevenție a diabetului în țara noastră, la sfârșitului anului trecut, putem avea o viziune de implementare mai extinsă, pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populațional. Prevenția, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție, poate contribui activ la reducerea prevalenței diabetului și a complicațiilor sale” – declară prof. univ. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru al Consiliului Științific al programului „ȋnCerc”:

Potrivit declarației prof. univ. dr. Maria Mota – membru al Consiliului Științific al programului „ȋnCerc”, membru în conducerea „European Society for Study of Diabetes – EASD” (2015-2018), președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism (2012-2015) – „era COVID-19, descrisă ca «o perioadă obezogenă si diabetogenă», este marcată de stres, anxietate sau chiar depresie, iar perioadele de carantină favorizează un stil de viață nesănătos. Măsurile de distanțare socială, izolarea, carantina limitează interacțiunile umane și pot avea consecințe asupra greutății atât prin aportul crescut de energie (alimentație nesănătoasă cantitativ și calitativ), cât și prin scăderea consumului, din cauza scăderii activității fizice. De aceea, educația pentru un stil de viață sănătos se impune mai mult ca oricând, la nivelul întregii populații, inclusiv la copii”.

Programul „ȋnCerc”, susținut exclusiv din fondurile Asociației Medicover are ca principal obiectiv conștientizarea asupra riscului DZ2 la copii și îmbunătățirea stilului de viață al familiilor participante, din orașele selectate din România, printr-o nutriție adecvată și activitate fizică susținută. Programul intervine activ la nivelul unui grup de vârstă identificat de specialiștii drept optim pentru astfel de schimbări – copiii de 10 – 12 ani (elevii de clasa a V-a). În prima fază a programului, în baza unui acord de la părinți, elevilor le-a fost evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2, invitați să participe la program, primesc sfaturi aplicate în cadrul a șase ședințe de consiliere de medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste ședințe se derulează pe parcursul a 18 luni, pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi.

Programul “ȋnCerc” (www.in-cerc.ro) are drept parteneri primăriile din Ploiești și Cluj-Napoca, inspectoratele școlare județene Cluj și Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medicover și Synevo. Programul este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

„Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea are o istorie naturală de creștere de la un an la altul. În România, la fel ca peste tot în lume, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulții supraponderali sau obezi de mâine” – atenționează inițiatorii proiectului.

Asociația Medicover, înființată în 2016, este axată pe educarea, sprijinirea comunităților locale și dezvoltarea unor programe care să contribuie în mod direct sau indirect la îmbunătățirea sănătății și la sensibilizarea publicului la un stil de viață adecvat. Principala inițiativă a Asociației Medicover este programul de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației „înCerc”, prin intermediul căruia 12.000 de copii din cele două orașe din România vor fi evaluați cu privire la riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației, aproximativ 3.000 dintre aceștia participând ulterior la etapa de consiliere personalizată, derulată pe parcursul a 18 luni.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut