Programele naționale de sănătate, aprobate de Guvern

Proiectul de Hotărâre privind programele naționale de sănătate, propus de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a fost aprobat de Guvern.

Documentul stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.

Conform actului normativ, Ministerul Sănătății va asigura coordonarea, derularea şi finanțarea din bugetul MS a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.

„În cadrul programelor naționale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul național de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu: Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin; Subprogramul de screening pentru cancerul de sân; Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal; Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile” – informează MS.

Aceeași sursă anunță că Programul național de management al registrelor naționale a încetat, fiind înlocuit cu proiectul „Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed”, finanțat din fonduri externe nerambursabile. În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înființat Programul național de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigație.

Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000.000 lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881.000  lei.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut