Programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19, debut cu stângul

Etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19 a început, vineri, cu stângul. Platforma de programare a celor care se vor imuniza în perioada următoare nu a funcționat bine, nervii clujenilor și nu numai, fiind greu puși la încercare.

În timp ce unii au reușit să își facă un cont și să se înscrie pe platformă în doar câteva minute, alții s-au străduit ore în șir să se programeze sau …nu au reușit deloc. Nici cei care au apelat telefonul făcut public de autorități nu au avut, inițial, prea mult succes. Încă de vineri, românii care au încercat să acceseze platforma au putut vedea, intr-o primă fază, fie că la Cluj-Napoca sunt mai puține centre decât s-a anunțat la începutul campaniei și că centrul de care aparțin nu apare nicăieri, fie că nu mai sunt locuri.

De altfel, însuși ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a admis într-un mesaj postat pe Facebook vineri noapte, că platforma de programare la vaccinare pentru persoanele din etapa a doua are probleme. Anterior, el scrisese că tocmai și-a programat părinții pentru vaccinare și că platforma a funcționat bine.

De ce s-a blocat platforma: precizările autorităților locale

Etapa a doua de vaccinare a debutat cu un număr foarte mare de utilizatori care s-au înregistrat pe platforma pusă la dispoziție de Guvern. În prima oră s-au programat 50.000 de oameni, iar în total, în prima zi, aproximativ 190.000.

Cu toate acestea, STS a transmis că blocajul s-a produs din cauza procedurii de actualizare, nu din cauza numărului de accesări multiple.

Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a explicat, la rândul său, că a fost vorba de nesincronizări.

„Este vorba despre probleme tehnice și nesincronizări în platforma de la nivel central. S-a solicitat actualizarea în continuu, începând de joi, astfel încât centrele stabilite la nivelul județului să fie introduse în platforma de programări și activate corect. În momentul în care s a transmis informația ca și numărul de doze de vaccin în această fază, s-a optat pentru cele 10 centre cu 12 fluxuri pe care le-am și comunicat. La fel s-au comunicat la București și s-a insistat pe acest aspect de introducere a acestora în RENV și activare în platformă. Au apărut însă neconcordanțe pe care le-am sesizat încontinuu. În această dimineață (n.red- sâmbătă) s-au adus la zi și sunt active și funcționează. De la nivel local am putut doar constata aspectele și solicita insistent și încontinuu ca situația să fie clarificată, Au apărut la un moment dat ori alte adrese, ori foarte puține, ori altele decât cele pe care noi le-am transmis”, a explicat subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu.

Peste 200.000 de persoane programate

Peste 200.000 de persoane care se încadrează în etapa a II-a s-au programat pentru vaccinare, până duminică, la ora 11,00, dintre care mai mult de 100.000 folosind platforma online, a informat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunța că în Capitală şi în Cluj-Napoca nu mai sunt locuri disponibile pentru vaccinare în acest moment, în etapa a doua.

„În perioada 15 ianuarie, orele 15,00, până duminică, 17 ianuarie, orele 11,00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare (115.954 adulţi peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecţiuni cronice şi 46.510 angajaţi din domenii esenţiale)”, precizează STS într-un comunicat.

Centrele de vaccinare active începând de azi, la Cluj-Napoca

În municipiul Cluj-Napoca vor fi active de luni 8 centre de vaccinare, în următoarele locații: Școala „Ion Creangă”, Aleea Peana, nr. A; Centrul Medical Unirea – str. Observatorului nr. 1-2; Institutul Inimii „Prof. Dr. Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca – Calea Moților, nr. 19 -21; Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” – Cluj-Napoca, str. Traian Moșoiu, nr. 22; Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca – Calea Dorobanților nr. 29, Cluj-Napoca; Centrul Medical MedLife S.A. – Calea Moților, nr. 32, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu, strada Gr. Alexandrescu, nr 16 și Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania, strada Bistriței nr.21.

Primăria Cluj-Napoca are în administrare 11 centre de vaccinare din totalul celor aprobate la Cluj, restul fiind în dotarea unităților sanitare care vor fi deschise etapizat, în funcție de numărul de vaccinuri disponibile în România, de programări și alte necesități.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut