Prognoză: Inflație de aproape 9% în acest an

In luna februarie a acestui an, indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, s-a majorat cu 9,9 puncte, până la valoarea de 53,2 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de peste 5 lei, respectiv o rată a inflaţiei de 8,62%, în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a ajuns în luna februarie la valoarea de 53,2 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%. Privind cursul de schimb euro/leu, se anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 52% dintre participanţii la sondaj anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 43% dintre participaţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 33% că sunt corect evaluate.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut