Prognoză: Inflație de aproape 6% și un curs de peste 5 lei/euro

Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 7,3% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 5,8% pentru orizontul de 12 luni.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, se prevede o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,1145 lei/euro. Cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,96 lei/euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, la valoarea de 56,6 puncte, însă faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte. Prin Indicatorul de Incredere Macroeconomică, Asociația CFA România cuantifică anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în țara noastră pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 75%, anticipează ca impactul economic al coronavirusului va dura cel puţin până în trimestrul IV a anului viitor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut