Prognoză: Creștere economică de numai 2,1% în România

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a anunțat că a redus la jumătate prognoza de creştere pentru România în acest an, până la 2,1%, cu 2,6% sub ceea ce preconiza anterior, deoarece estimează că războiul din Ucraina va avea un efect considerabil asupra economiei româneşti.

De asemenea, S&P şi-a majorat semnificativ estimările privind rata medie anuală a inflaţiei în România, care în 2022 ar urma să fie de 9%, faţă de una de 6% cât era prognoza din decembrie 2021, creșterea fiind produsă de preţurile mai mari la alimente şi combustibili, ambele agravate de războiul din Ucraina. Astfel, efectele asupra economiei româneşti ar fi reprezentate de o creştere economică mai slabă în zona euro, principalul partener comercial al României, de 3,2% faţă de 4,4% cât era estimarea anterioară, majorarea preţurilor la alimente, combustibili şi energie, concomitent cu diminuarea exportului, a încrederii companiilor şi consumatorilor şi a investiţiilor private. Privind deficitul guvernamental, prognoza S&P pentru 2022 este de 6% din PIB.

Cu toate acestea, S&P a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale a Românieiniei la BBB-pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut