Prognoză CFA: Inflație de peste 10% și euro mai mare de 5 lei

O analiză a asociației profesioniştilor în investiţii CFA România estimează că, în următoarele 12 luni, inflaţia va rămâne exprimată în două cifre, iar valoarea medie a cursului de schimb va fi de 5,1121 lei/euro.

Analiștii CFA apreciază că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin în următoarele 12 luni, și că există riscul ca yield-urile (randamentul) titlurilor de stat să fie exprimate tot în două cifre. Rata inflaţiei ar urma că coboare la 10,97% în orizontul de 12 luni, de la 15,05% în prezent, iar indicele ROBOR va urca la 7,57%.
Privind cursul de schimb euro/leu, comparativ cu valoarea actuală este anticipată o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni. Anticipaţiile pentru 6 luni indică un curs de 5,0216 lei/euro, iar pentru orizontul de 12 luni deeste 5,1121 lei/euro.
Se mai anticipează o creştere reală a PIB de 3,6% la finalul acestui an, dar şi un deficit bugetar de 6,9% din PIB.
Sondajul include și Indicatorul de Încredere Macroeconomică, care ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări privind condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri, piaţa muncii, anticipaţiile pentru 12 luni, evoluţia venitului personal şi evoluţia averii personale. In prezent, Idicatorul a scăzut la valoarea de 32,9 puncte, din cauza scăderii cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, care a înregistrat un declin pentru a opta luna consecutivă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut