Prognoză BNR: Inflație de aproape 14% de Revelion

Banca Națională a României (BNR) apreciază, în Raportul asupra iunflației, că rata anuală a inflației se va menține la niveluri ridicate pe parcursul trimestrului III, apropiate de valoarea înregistrată în iunie de 15,1%, pentru ca la finalul anului să ajungă la nivelul de 13,9%.

Evoluția este anticipată pe fondul presiunilor determinate de criza energetică, blocajele din lanțurile de aprovizionare, efectele războiului din Ucraina asupra cotațiilor mărfurilor agroalimentare, perspectivele nefavorabile induse de secetă.

Începând cu aprilie 2023, când vor înceta măsurile de plafonare a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale, iar prețurile vor reveni la niveluri contractuale actualizate (determinate pe baza mecanismelor pieței liberalizate), se preconizează o majorare însemnată a acestora. Totuși, este posibil să apară și atenuări ale prețurilor energiei în a doua parte a intervalului. De asemenea, în paralel cu posibila diminuare a efectelor războiului după finele anului curent, este anticipată stabilizarea și, ulterior, inversarea tendinței de scumpire a mărfurilor agroalimentare. În aceste condiții, se anticipează că rata anuală a inflației IPC va scădea începând din trimestrul IV al anului curent, cu o întrerupere temporară a tendinței în trimestrul II 2023, la ieșirea din vigoare a plafonării prețurilor la energia electrică și gazele naturale.

Se prognozează ca inflația să atingă 13,9% la finele anului curent și 7,5% în decembrie 2023. În trimestrul II 2024, rata anuală a inflației este proiectată la 2,3%.

Energia și combustibilii continuă să se scumpească

BNR estimează că ritmul anual de creștere a prețurilor la energie se va tempera, cu excepția trimestrului al doilea din anul 2023, dacă schema de compensare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale nu va fi prelungită după luna martie a anului viitor.

Însă, această tendință poate fi contracarată de creșterea cotațiilor internaționale a energiei, în condițiile reducerii aprovizionării cu gaze în Uniunea Europeană de Rusia. De asemenea, un efect nefavorabil îl are și majorarea pe piața locală a tarifului gazelor naturale și al celui la energie electrică începând cu 1 iulie 2022.

Și prețurile combustibililor vor crește semnificativ până la începutul anului viitor, însă sub maximul atins în trimestrul II din 2022. Această evoluție este determinată în principal de menținerea prețurilor ridicate ale țițeiului. Reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani pentru trei luni, începând cu iulie 2022 se inversa cel mai probabil începând din luna octombrie. Ulterior se anticipează o temperare puternică a creșterii prețurilor bunurilor energetice, inflația în acest sector urmând să fie de 29,3% la finele anului curent și de 20,2% la sfârșitul anului viitor.

Creșteri importante ale prețulului la alimente

Pentru finele anului 2022, dinamica anuală a prețurilor volatile ale alimentelor este prevăzută la un nivel înalt, de 12,2%, pe fondul majorării costurilor de producție cu energia, transportul, îngrășămintele, dar și al unor condiții meteorologice nefavorabile.

Pentru 2023, dacă producția agricolă va fi normală, se așteaptă o reducere a scumpirii alimentelor până la 3,3% la finele anului.

Creșterea prețurilor produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice este prognozată să ajungă la nivelul de 8,1% la finele anului curent și la 6,1% la sfârșitul anului viitor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut