Profit considerabil pentru Transilvania Broker

Transilvania Broker de Asigurare a înregistrat, în 2023, un profit brut de 8,781 milioane lei, în timp ce profitul net a depăşit 7,567 milioane lei, conform unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

Compania a încheiat anul trecut cu o creştere a volumului de prime intermediate cu 18,8% faţă de 2022. Suita de creşteri a atins vârful în trimestrul al IV-lea, care a înregistrat un nivel cu 30% peste aceeaşi perioadă a anului 2022.

„Această evoluţie are relevanţă şi semnificaţie cu atât mai mare cu cât cei doi ani care fac obiectul analizei comparative sunt atipici şi excepţionali în sensuri cu totul opuse: dacă anul referinţă, 2022, marcat de falimentul şi redistribuirea poliţelor City Insurance, a facilitat performanţe peste nivelurile istorice în industria de asigurări şi, mai ales, distribuţie în asigurări, anul 2023 s-a remarcat ca deosebit de dificil şi provocator pe fondul falimentului Euroins şi al măsurilor legislative asociate. Întrucât piaţa românească de asigurări este în mod considerabil dependentă de asigurările auto obligatorii (RCA), HG 923/2023 de prelungire a perioadei de plafonare a comisioanelor de distribuţie a poliţelor de asigurări la un nivel cu mult sub comisionul mediu brut din trimestrul I, precum şi prelungirea valabilităţii poliţelor emise de Euroins Romania, măsuri impuse de autorităţi în condiţiile falimentului asigurătorului, au afectat profund companiile de intermediere în asigurări”, se menţionează în raport.

În acest context, creşterile de volum de prime intermediate în 2023 faţă de 2022 reflectă consolidarea poziţiei Transilvania Broker pe piaţa distribuţiei asigurărilor generale şi reprezintă un
indicator cu atât mai relevant pentru performanţa companiei. Mai mult, dinamica în descreştere a veniturilor din activitatea de distribuţie (-14,5%) şi, respectiv, a profitului (-34,4%) în aceeaşi perioadă nu indică o decelerare a afacerii, ci menţinerea Transilvania Broker pe o pantă ascendentă foarte bună, în condiţiile actuale de piaţă, subliniază sursa citată.

Din punctul de vedere al structurii portofoliului de prime, pe parcursul anului 2023 cele mai semnificative clase de asigurări, după aportul lor în valoare absolută la volumul de prime intermediate de asistenţii companiei, au înregistrat creşteri semnificative faţă de anul anterior.

Astfel, în timp ce clasa RCA a continuat să aducă cea mai importantă contribuţie în valoarea absolută (+119,3 milioane lei) la creşterea cu 149,2 milioane lei a volumului de prime distribuite, cele mai importante creşteri procentuale în rândul claselor semnificative de asigurări au fost înregistrate în dreptul claselor A6 (Nave maritime, lacustre şi fluviale, +62%), A1 (Accidente, +28%), A18 (Asistenţă persoane deplasări, +39%), A4 (Material feroviar rulant, +37%), A2 (Asigurări generale de sănătate, +29%), A8 (Incendiu şi calamităţi naturale, +21%).

În acelaşi timp, volumul primelor pentru asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare (C1) s-a majorat cu 24%, iar pentru asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, cu 20%. Mai mult, zece dintre clasele de asigurări facultative au înregistrat creşteri procentuale semnificativ mai mari decât asigurările obligatorii.

Volumul primelor intermediate de asistenţii de distribuţie ai Transilvania Broker s-a majorat cu 18,8% în 2023 faţă de 2022, an care a fost excepţional de avantajos pentru sectorul
distribuţiei de asigurări, având în vedere redistribuirea poliţelor în urma falimentului City Insurance.

Plafonarea comisionului mediu brut de intermediere pe întreaga piaţă de distribuţie în asigurări a diminuat comisionul mediu brut al Transilvania Broker la 11,8% în 2023, de la 16,3% în anul precedent. În acest context, veniturile din activitatea de distribuţie s-a diminuat cu 14,5%, valoarea lor depăşind 111 milioane lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut