Profesorii se îndreaptă spre greva generală

Greva de avertisment de miercuri a cadrelor didactice nu a avut un rezultat concret, astfel că, dacă nu vor exista reacții favorabile sindicaliștilor din partea guvernanților, cel mai probabil profesorii vor intra în grevă generală începând de luni, 22 mai.

Miercuri, 17 mai, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai federațiilor sindicale care au organizat greva de avertisment, iar pentru joi, 18 mai, este preconizată prima întâlnire a comisiei formate pentru negocierea unui nou contract colectiv de muncă în Învățământ.

”Din martie am făcut diligențele necesare pentru negocierea contractului colectiv de muncă, deoarece expira la începutul lui aprilie. Astăzi a avut loc o primă întâlnire informală, dar nu s-a făcut nimic concret. Totuși, a avut loc un lucru îmbucurător după greva de avertisment: ni s-au alăturat și foarte mulți nesindicaliști, deci crește numărul oamenilor nemulțumiți. Joi și vineri se merge normal, la ore, iar de luni se închid toate unitățile de învățământ. Lumea este pregătită, inclusiv cei din grădinițe. Dar până luni se mai pot întmpăla multe, totul se poate schimba de la o oră la alta, depinde de guvern.”, spune Lucia Cojocaru (foto), președintele Filialei Cluj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Reamintim că revendicările sindicaliştilor vizează majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic urmând să se realizezeprogresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic. De asemenea, se solicită instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Sindicaliştii mai cer acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.), creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii,precum și renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au început protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile sediul Guvernului, iar săptămâna trecută salariaţii din învăţământ din toate judeţele ţării au participat la un marş de protest, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în special personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. În pofida acestor acțiuni, nu a existat un răspunsconcret la revendicările sindicaliștilor, asfel încât aceștia preconizează să intre în grevă generală.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut