Profesorii clujeni, instruiți să acorde primul ajutor în școli

În perioada următoare, profesorii clujeni vor fi instruiți să acorde primul ajutor atunci când în școli se pot produce anumite evenimente nefericite. Primul atelier de instruire a profesorilor privind acordarea primului ajutor de bază a avut loc la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca.

Cadrele didactice din unitățile de învățământ clujene vor fi instruite pentru acordarea primului ajutor calificat de către instructori din cadrul Centrului de Formare al paramedicilor SMURD al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj și voluntari din cadrul programului „Salvator din Pasiune”, cu experiență pe ambulanțele SMURD, informează reprezentanții ISU Cluj, pe pagina de socializare a instituției.

Primii inițiați, profesorii de la Colegiul Pedagogic „Gheorghe Lazăr”

Primul atelier de instruire a profesorilor privind acordarea primului ajutor de bază s-a desfășurat joi, 11 aprilie 2024, la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca. Profesorii prezenți au fost inițiați în recunoașterea obstrucției căilor aeriene, recunoașterea stopului cardio respirator, efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-pulmonară sau folosirea defibrilatoarelor publice din oraș.

Prin atelierele de instruire autoritățile își propun să crească gradul de siguranță în școli „Facilitarea accesului la informații reprezintă primul pas pentru a-i pregăti pe profesori să acorde primul ajutor până la sosirea serviciilor specializate (ambulanță, SMURD, pompieri, poliție) în situațiile de urgență. Aceste tehnici sunt esențiale pentru orice cetățean, întrucât cunoașterea măsurilor de prim-ajutor poate crește semnificativ șansele de supraviețuire. Atelierele de prim-ajutor se desfășoară cu implicarea personalului și voluntarilor ISU Cluj și au fost gândite pentru cadrele didactice, cu scopul de a crește gradul de siguranță în școli.”, afirmă aceiași reprezentanți.

Acțiunea este parte dintr-un parteneriat încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, fiind prima de acest fel dintr-o serie de ateliere care se vor derula pe o perioadă mai lungă de timp. Programul vizează unitățile de învățământ din întreg județul Cluj. În perioada următoare, instructori din cadrul Centrului de Formare al paramedicilor SMURD al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj și voluntari din cadrul programului „Salvator din Pasiune” vor vizita alte unități de învățământ pentru a instrui profesorii.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut