Prof. univ. dr. Daniela RUS, Massachusetts Institute of Technology (SUA), Doctor Honoris Causa al UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a acordat, marți, 18 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa doamnei Daniela Rus, profesor universitar doctor la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite ale Americii (SUA), personalitate științifică și academică remarcabilă în domeniul roboticii și inteligenței artificiale (IA), în cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanții conducerii UTCN, alături de membri ai corpului academic.

Director al Laboratorului de Științe Informatice și Inteligență Artificială (CSAIL) al MIT, Daniela Rus este profesor de inginerie electrică și informatică și decan asociat de cercetare pentru Colegiul de Calcul Schwarzman din cadrul MIT. Obiectivul cercetării sale este de a dezvolta știința și ingineria sistemelor autonome, mai ales în condițiile în care grupuri de astfel de sisteme robotizate interacționează între ele și cu oamenii, în vederea atingerii obiectivului de a construi un viitor în care sistemele autonome integrate sprijină oamenii cu sarcini cognitive și fizice. Cercetarea prof. dr. Daniela Rus abordează tematici de mare complexitate: creșterea capacității mașinilor de a raționa, de a învăța și de a se adapta la sarcini complexe în medii centrate pe om, dezvoltarea de interfețe intuitive între roboți și oameni și crearea de instrumente pentru proiectarea și fabricarea rapidă și eficientă de noi roboți. Aplicațiile acestei activități de cercetare sunt largi și diversificate, incluzând domenii cum ar fi: transport, producție, agricultură, construcții, explorare subacvatică, orașe inteligente, medicină, monitorizare, sarcini la domiciliu și altele.

Cercetările derulate de prof. dr. Daniela Rus răspund la întrebările: cum putem construi mai rapid sisteme / mașini cu o anumită funcție dorită? Cum putem dezvolta sisteme / mașini autonome cu capabilități din ce în ce mai complexe și cum pot colabora mai multe asemenea sisteme pentru a atinge un obiectiv comun? Astfel, rezultatele obținute de doamna prof. dr. Daniela Rus constituie contribuții de mare valoare științifică pe mai multe direcții: robotică distribuită, robotică soft, roboți autonomi,  sisteme de roboți modulari cu capacitate de auto-reconfigurare, algoritmi de învățare automată, conducere autonomă, vehicule inteligente, etc.

Cercetările prof. dr. Daniela Rus au 57527 de citări în Google Scholar cu un factor h de 126 și un indice i10 de 524. Lucrările sale au fost publicate în cele mai importante conferințe și reviste de robotică, învățare automată și inteligență artificială și de asemenea, în reviste de mare impact, inclusiv Science, Nature și Proceedings of the National Academy of Engineering (PNAS). Prof. dr. Daniela Rus este membru al IEEE, ACM și AAAI. Este fellow a fundației MacArthur. Munca sa a fost recunoscută cu mai multe premii importante: calitatea de membru al Academiei Naționale de Inginerie și Academiei Americane de Arte și Știință, Premiul Engelberger pentru Robotică, premiul de pionier IEEE RAS, premiile IJCAI John McCarthy și multe altele.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut