Prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, reconfirmată rector al UMF „Iuliu Hațieganu”

Prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu a fost reconfirmată în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Alegerile au avut loc în cursul zilei de luni, având drept de vot 773 cadre didactice și studenți. Procesul de vot a început la ora 8 și s-a finalizat la ora 20, iar potrivit Biroului Electoral al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, au fost prezenți la urne 646 de alegători, respectiv 84%.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obținut un număr de 621 de voturi pentru, reprezentând 97 la sută dintre voturile exprimate, precum și cele mai multe voturi pentru Senatul Universității și Consiliul Facultății de Medicină.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior medical din România dar și din această parte a Europei.

Universitatea clujeană reprezintă un reper constant si valoros în peisajul serviciilor educaționale, medicale și al cercetării științifice din România și Europa Centrală și de Sud-Est.

„Cu bucurie și recunoștință, doresc să mulțumesc membrilor comunități academice care mi-au acordat din nou încrederea prin votul lor, pentru sprijinul lor neîncetat. Realegerea în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este o confirmare a solidarității și angajamentului nostru colectiv pentru excelența în învățământul medical și farmaceutic. Voi rămâne fidelă viziunii mele de a face din UMF „Iuliu Hațieganu” o instituție de elită, cu relevanță cât mai mare la nivel internațional. Împreună, vom continua să scriem istoria universității, să promovăm cercetarea de înaltă calitate și să formăm viitoarele generații de profesioniști în domeniul medical și farmaceutic”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu este medic primar în specialităţile pediatrie şi farmacologie clinică și şeful Disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Este prima femeie rector a unei universități de medicină și farmacie din România, funcție pe care o deține din ianuarie 2020, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale și Cavaler al Ordinului Național de Merit al Republicii Franceze, distincție acordată de președintele Emmanuel Macron în 2018.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost și prima femeie decan din istoria Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, fiind aleasă în această funcție pentru prima dată în anul 2008, iar apoi realeasă pentru încă două mandate. Sub conducerea sa, Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a devenit prima facultate de medicină din centrul și sud-estul Europei care a primit Diploma de Recunoaștere a Calității – „Label CIDMEF”, certificat de calitate și performanță care apreciază conformitatea procesului educațional cu normele CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și a Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), precum și prima facultate de profil acreditată internațional din România de către AMSE/ASIIN – Association for Medical Schools in Europe. A modernizat curriculumul facultății după modelele din Europa de Vest, a introdus inovații educaționale preluate apoi de toate școlile medicale din țară, a condus proiecte educaționale care au contribuit la dezvoltarea instituțională a universității.

În timpul primului său mandat de rector al universității, a dezvoltat o strategie de susținere și dezvoltare a cercetării științifice, UMF „Iuliu Haţieganu” având în derulare, în prezent, 125 de proiecte în valoare de 34 milioane de euro și se situează printre cele mai bune 1.000 de universități din lume în clasamentele internaționale, precum și pe locul 4 în metaranking-ul național. Proiectele de investiții în infrastructura didactică și de cercetare a universității au fost semnificative și au vizat reamenajarea și modernizarea căminului VII și a parcului din campusul Hașdeu, deschiderea unui nou restaurant studențesc, renovarea tuturor amfiteatrelor și a altor spații de învățământ, înființarea Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, înființarea Muzeului Școlii Medicale Clujene etc. Proiectele de responsabilitate socială au reprezentat un obiectiv important în strategia de dezvoltare a universității, cu accent pe incluziune, diversitate și egalitate de șanse atât pentru studenți, cât și pentru întreaga comunitate.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu își dorește ca următorul mandat să se definească prin continuitate, echipa de conducere a universității propunându-și optimizarea actului managerial în baza experienței acumulate în mandatul anterior. În cadrul noului mandat, se vor finaliza proiectele de anvergură deja începute, precum construcția Centrului de Simulare, Training și Cercetare pentru Dezvoltarea Competențelor Profesionale și Centrul de Chirurgie Experimentală, pe o suprafață de aproximativ 20.000 mp, o nouă bibliotecă, preluarea Spitalului CFR și aducerea lui la standarde de îngrijire și dotare, o nouă biobază și o bază sportivă a universității, o grădiniță pentru copiii cadrelor didactice, ai personalului administrativ și ai studenților.

Printre obiectivele rectorului Anca Dana Buzoianu se numără adaptarea continuă și activă a educației medicale la cerințele pieței serviciilor de sănătate, care reclamă nevoia de absolvenți tot mai bine pregătiți, cu competențe profesionale şi abilități practice dovedite, susținute de bune cunoştințe lingvistice, abilități de comunicare şi cu atitudinile specifice profesiei bine dezvoltate. „Internaționalizarea, educația interprofesională, și învățarea pe tot parcursul vieții vor caracteriza activitatea noastră educațională și în viitor. Dorim să ne consolidăm imaginea de universitate caracterizată prin creativitate pedagogică și inovare. Serviciile educaționale pe care vrem să le oferim trebuie să reflecte nevoile și provocările societății, aceasta fiind responsabilitatea socială a Universității noastre. Pentru a ne consolida poziția de lider privind strategiile educaționale în eşalonul universităților româneşti de medicină şi în acelaşi timp, deci, pentru a deveni un reper în oferta de servicii educaționale pentru această zonă europeană, propunem următoarele: y stimularea activității medicale și farmaceutice de vârf, vector de imagine și renume al Universității; y remodelare și adaptare curriculară care trebuie să includă toate facultăţile. Abordarea trebuie să privească atât conţinutul, cât şi actul pedagogic în sine, astfel încât noţiunile de învăţământ centrat pe student şi pe rezolvare de probleme să nu rămână simple formulări prețioase lipsite de fond. y implementarea unui sistem curricular bazat pe competențele necesare absolvenților fiecărui program de studiu; y continuarea dezvoltării laturii practice a pregătirii studenților la toate programele de studiu ale facultăților; y consolidarea introducerii în cultura universității a metodelor educaționale moderne şi promovarea unor metode didactice care cresc implicarea activă a studenților în pregătirea profesională DIDACTIC-EDUCAȚIONAL 21 (Educație interprofesională și muncă în echipă interdisciplinară, Învățarea prin rezolvare de probleme, Învățarea în echipă, Ghidurile de studiu, Portofoliul de activitate, etc)”, se arată în planul de management al universitarului clujean.

Un alt obiectiv important vizează dezvoltarea cercetării.

„Cercetarea ştiințifică reprezintă motorul progresului și al dezvoltării generale a universităților. Cercetarea medicală are ca scop beneficiul pacienților, fie că vorbim de cercetarea fundamentală sau de cea clinică. Misiunea oricărei universități medicale, cum este și Universitatea noastră, constă în translatarea către patul pacientului atât a rezultatelor obținute în cercetarea fundamentală medicală sau farmaceutică, cât și pe a celor obținute în cercetarea clinică, astfel încât rezultatul final să fie creșterea calității actului medical și a binelui deopotrivă al pacientului și al sistemului de sănătate în ansamblu. Această misiune fundamentală a Universității poate fi îndeplinită doar într-o simbioză armonioasă cu sistemul de sănătate, nicio universitate medicală neputând să existe și să funcționeze fără această colaborare perfectă”, se precizează în document.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut