Prof. dr. Daniel DAVID: Oamenii ar trebui să se raporteze la cei infectați cu noul coronavirus fără evaluări globale

Oamenii ar trebui să se raporteze la cei infectați cu noul coronavirus fără evaluări globale, ci nuanțate, a declarat, pentru AGERPRES, psihologul Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, raportarea față de cei testați pozitiv cu noul coronavirus nu ar trebui să fie de genul „un om bolnav”, ci „un om care acum are o boală tratabilă, boală pe care oricând s-ar putea să o avem oricare dintre noi”.

Specialistul a subliniat că, în momente precum pandemia COVID-19, „reacțiile psihologice sănătoase nu sunt cele de calm și relaxare, ci cele legate de emoțiile negative și sănătoase”. „Este normal să fii îngrijorat/ trist/ nemulțumit, deoarece aceste emoții te ajută să te protejezi mai bine și, pe fondul lor, să ai compasiune și empatie față de cei în suferință. Dacă ești panicat (nu doar îngrijorat), furios/ agresiv (nu doar nemulțumit) și/ sau deprimat (nu doar trist), atunci nu poți rezolva eficient problemele pe care le ai și nu poți arăta empatie și compasiune față de ceilalți. Dacă ești calm/ relaxat poți dezvolta o submotivare, care adesea poate afecta negativ empatia/ compasiunea”, a spus profesorul universitar.

El a evidențiat importanța modului în care oamenii se raportează la ceea ce li se întâmplă. „Psihologia de simț comun ne spune că răspunsurile noastre psihologice (emoții/ comportamente) sunt generate de evenimentele de viață. În consecință, dacă evenimentele de viață sunt pozitive, vom avea răspunsuri psihologice pozitive. Dacă evenimentele de viață sunt negative, răspunsurile vor fi legate de suferință psihologică. Psihologia științifică ne învață însă că nu evenimentul de viață este relevant în apariția răspunsurilor noastre psihologice, ci modul în care ne raportăm cognitiv la el, adică gândirea rațională sau irațională despre eveniment”, a punctat Daniel David.

Articole din aceeasi categorie