Prof. dr. Daniel DAVID: Nu poți să faci educație omorând oameni

Dreptul la educație este fundamental, dar viața oamenilor contează, a spus rectorul UBB, prof. dr. Daniel David, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, referindu-se la discuțiile care s-au purtat în privința modului în care se vor desfășura cursurile.

„Începem împreună acest an universitar complicat. Pe partea administrativă au fost multe discuții. Vreau să știți toți, și studenți și părinți: înspre mine au venit toate trăsnetele, ca să spun așa. Pe de o parte, unii dintre voi ați dorit să ținem cursurile doar online, spunând că e periculos să veniți la Cluj, e periculos să țineți cursurile în format clasic. Apoi am avut celălalt grup, care făcea o presiune extraordinară să începem totul în format clasic. Mai că aș fi fost atent la treaba asta, dar și acest grup era împărțit în două subgrupuri: unii care doreau să începem clasic numai cu cei vaccinați, unii care doreau să începem clasic cu toți, în condiții de distanțare ș.a.m.d. Filosofia noastră a fost următoarea: începem în format clasic acolo unde se poate. Dreptul la educație e fundamental, educația este o valoare centrală pentru noi, dar viața oamenilor contează. Nu poți să faci educație omorând oameni. Altfel spus, acolo unde facultățile aveau infrastructură și resursă de spațiu și puteau păstra condițiile de distanțare, mască ș.a.m.d., noi am încurajat să înceapă în regim clasic. Acolo unde nu se poate face lucrul ăsta, i-am încurajat să meargă în regim hibrid, iar foarte puțini, foarte puțini au ales numai varianta online. La Universitatea Babeș-Bolyai avem nouă facultăți care încep, deocamdată, în regim clasic, celelalte într-un regim hibrid, onorat, foarte bine, și cu o variantă clasică. sperăm să putem duce programele cel puțin în această formă cât mai mult. Asta vreau să vă comunic tuturor, că am dat tot ce am putut, ca infrastructură și cunoaștere, pentru a începe cursurile în format clasic, dar nu punem la risc viața oamenilor și viața orașului” – a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Acesta i-a îndemnat pe studenți să aibă încredere în profesorii lor, care au fost pregătiți anul trecut cum să facă „cursuri eficiente, online”, amintind totodată că UBB este universitatea care a introdus în România învățământul la distanță, cu zeci de ani în urmă, „când toți ceilalți spuneau că nu se poate”.

„Pentru mine, ca rector, nu este nici o diferență de calitate între cineva care termină un program acreditat, la distanță, și unul care termină un program acreditat, la zi, în același domeniu” – a spus prof. dr. Daniel David

Universitatea Babeș-Bolyai începe noul an universitar cu aproximativ 48.000 de studenți, fiind, în acest moment, cea mai mare comunitate academică din țară. Potrivit rectorului Daniel David, UBB a atins acum și maximul numărului de studenți internaționali din istoria sa, internaționalizarea universității fiind una puternică și care exprimă eforturile începute cu peste 10 ani în urmă.

Din totalul studenților, aproximativ 20% sunt din Cluj, cam 37-38% din Transilvania, iar restul, 42-43% vin din toate provinciile țării și din străinătate. „Asta înseamnă – spune rectorul UBB – o universitate globală”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut