Prof. Chris Cooper conferențiază la UBB

Prof. Chris Cooper (profesor emerit al Școlii de Științe ale Vieții și al Școlii de Științe ale Sportului, Reabilitare și Exercițiu – Universitatea din Essex, Advanced Research Fellow al STAR-UBB) va susține miercuri, 11 decembrie, la UBB, conferința „Run, Swim, Throw, Cheat”.

Evenimentul, organizat de Institutul de Studii Avansate în Știinţă şi Tehnologie al Universității Babeș-Bolyai (STAR-UBB), sub egida Fundației UBB și în cadrul programului Advanced Fellowship Extern, va avea loc de la ora 14:00, în Amfiteatrul Facultății de Educație Fizică și Sport a UBB (Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, str. Pandurilor nr. 7).

„Care sunt limitele performanței umane? Cât de repede putem alerga, înota sau arunca? Avem cu adevărat nevoie de adjuvante biochimice artificiale pentru a îmbunătăți performanța? Vor fi descoperiți noi agenți dopanți mai eficienți decât steroizii? Pe ce bază a primit gimnasta română Andreea Răducan la Olimpiada de la Sydney acel tratament nedrept?” – sunt câteva chestiuni abordate la prezentare, bazate mai ales pe materialul adunat de prof. Cooper în cartea „Run, Throw, Swim, Cheat”, publicată la Oxford University Press. Prezentarea va fi urmată de discuții cu publicul.

Joi, 12 decembrie, în Amfiteatrul „Augustin Maior” (clădirea centrală a UBB), în cadrul seriei Studium Generale a STAR-UBB, prof. Cooper va susține conferința „Blood – a very short Introduction”. Potrivit organizatorilor, conferința „va explora rolul istoric fascinant al sângelui în cultură și religie, diversele utilizări ale sângelui în biologie și științe medicale, va explica modul în care funcționează sângele și diferitele componente ale sângelui și, de asemenea, va explora eforturile recente de înlocuire a acestuia cu «sânge artificial»”.

Prof. Cooper este un cunoscut expert în domeniul aplicațiilor biomedicale ale spectroscopiei, cu accent pe cele legate de proteinele care leagă sau transportă oxigenul, respectiv aplicațiile lor legate de substitutele de sânge și de științele sportului. Publicațiile sale științifice însumează peste 20000 de citări. De asemeni, prof. Cooper este recunoscut pentru implicarea în limitarea decalajului dintre știință și societate, fiind un comunicator public cu apariții bine primite în mass-media. Cartea sa pe tema prezentării „Blood –a very short introduction” a apărut la Oxford University Press într-o serie (Very Short Introductions) din care s-au vândut peste 7 milioane de exemplare în toată lumea – precizează organizatorii conferinței.

M. T.

Articole din aceeasi categorie