Procesiune euharistică la Gherla

Duminică, 19 iunie, pe străzile municipiului Gherla a avut loc a doua ediție a Procesiunii euharistice, cu participarea creștinilor celor două Biserici Catolice și a armenilor din localitate. Cele trei Biserici s-au unit pentru a binecuvânta orașul, urmând tradiția sărbătorii Corpus Christi sau Joia Verde.

Procesiunea a început la Biserica Romano-Catolică, de unde, la sfârșitul obișnuitei slujbe religioase de duminică, pelerinii, în frunte cu preotul romano-catolic Küsmödi Attila și cu părintele protopop greco-catolic Alexandru Hruban, au pornit spre Catedrala Armenească din centrul orașului. Următoarea oprire a avut loc la Biserica armeano-catolică „Solomon”, după care grupul de creștini a avut o haltă și la Biserica Greco-Catolică „Sf. Iosif” din Piața Gării – unde s-a alăturat procesiunii și preotul Parohiei Greco-Catolice din Țaga, Rareș Urian -, întorcându-se înapoi la Biserica Romano – Catolică de pe strada Bobâlna. La toate bisericile au fost rostite rugăciuni comune și s-a citit din Evanghelie, momente la care au fost părtași și alți locuitori ai urbei. De asemenea, la procesiune au participat și Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Buna Vestire” din localitate.

Pe tot traseul procesiunii au cântat membrii corurilor romano-catolic, condus de Molnár Árpád și greco-catolic, dirijat de Vasile Chiș. În repertoriul muzical a figurat, printre altele, și cunoscuta piesă a compozitorului Kodály Zoltán, „Tantum ergo”, care se cântă de obicei cu ocazia acestor procesiuni euharistice.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut