Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 12 iunie, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată de Arhiepiscopia Clujului în centrul municipiului Cluj-Napoca, după o întrerupere de doi ani. Evenimentul continuă o veche tradiție din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător și pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Conform programului anunțat de Arhiepiscopia Clujului, de la ora 17:00, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei va săvârși slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toți preoții clujeni și credincioși de la parohiile din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului. La ora 18:00, procesiunea propriu-zisă va porni din fața Catedralei și se va deplasa pe traseul Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în fața Catedralei. Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana; vor urma diaconii și soborul preoților slujitori, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, elevi, studenți și credincioși. De-a lungul traseului se vor face trei opriri și se vor rosti ectenii speciale.

După încheierea procesiunii, în fața Catedralei Mitropolitane vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar în încheiere, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei va rosti un cuvânt de învățătură.

„Evenimentul își propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoții și credincioșii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu” – precizează organizatorii.

Pe perioada desfășurării procesiunii, traficul în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca va fi restricționat.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut