Procedură medicală folosită în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Trei pacienți au beneficiat, cu succes, de un tratament intervențional utilizat pentru prima oară în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca – tehnica de rotablație coronariană, care a permis tratarea unor leziuni calcifice complexe de care sufereau aceștia.

„Din cauza durității acestor leziuni, ele nu pot fi tratate prin tehnici convenționale de dilatare şi stentare. În cazul rotablației, cateterul este o „mini-freză”, cu un vârf de diamant, care poate ajunge la 160.000 rotații/ minut, sub acțiunea aerului comprimat.  Dispozitivul este introdus percutan în lumenul coronarian și, prin frezarea leziunilor calcifice, se pregătește implantarea stentului” – informează SCJU Cluj.

Intervenția a fost realizată de o echipă de medici experimentați din cadrul Secției Cardiologie II (Cardiologie intervențională), condusă de conf. dr. Dan Olinic, medicul șef al secției, cu participarea dr. Călin Homorodean, dr. Mihai Ober, dr. Dan Tătaru şi dr. Mihail Spînu, respectiv a dr. Marin Postu, din partea Institutului de Cardiologie C.C. Iliescu din Bucureşti, invitat ca specialist experimentat în utilizarea rotablaţiei.

Echipamentul medical care a permis aceste intervenții a fost achiziționat prin sponsorizările acordate de companiile Endava, Atlas Trans și Arovit MIB. Tehnica nouă introdusă în arsenalul terapeutic al spitalului va contribui la rezolvarea unor cazuri complexe, de pacienți coronarieni cu leziuni grave, care nu pot fi rezolvate prin metode convenționale – a anunțat conducerea spitalului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut