Probleme la Statuia lui „Avram Iancu” din Cluj-Napoca

Pompierii clujeni au fot solicitați joi să intervină la Monumentul ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca după ce au apărut probleme la unul dintre tulnice. ISU Cluj a transmis că a fost înregistrată o solicitare din partea Poliției locale referitor la faptul că suportul unui element decorativ din grupul statuar din piața Avram Iancu este deteriorat și ar fi posibil ca unele elemente din structura acestuia să nu mai fie stabile.

”La fața locului a fost dislocată o autospecială pentru intervenții și salvări de la înălțimi pentru a evalua vizual, alături de specialiști din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dacă elemente indicate nu prezintă stabilitate. S-a constat că un colier al unuia dintre tulnicele grupului statuar, avea desfăcute niturile, iar stabilitatea elementului respectiv nu este afectată. Compartimentele abilitate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca sunt implicate în remedierea situației”, a transmis ISU Cluj.

Monumentul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a fost realizat în anul 1993 de către sculptorul Ilie Berindei (stabilit în Elveția), la inițiativa fostului primar Gheorghe Funar.

Primarul Emil Boc a anunțat în luna martie că Piața „Avram Iancu” va fi modernizată, dând, totodată, asigurări că monumentul dedicat marelui erou român de la Revoluția din 1848-1849 din Transilvania „este și va rămâne acolo”.

„Acest spațiu extraordinar al Clujului va fi modernizat atât la nivel de carosabil cât și zona din fața Catedralei, astfel încât acel spațiu să fie unul european, deschis modern, așa cum îi stă bine unui centru european. Fac o precizare. Nimeni nu se atinge de statuia lui Avram Iancu. Acolo este și acolo va rămâne. Totul se face în jurul și ținând cont de statuie. Avram Iancu își are locul acolo, indiferent de câte păreri vom avea unii dintre noi. Avram Iancu este și rămâne acolo. Restul să modernizează tot”, a spus edilul. Emil Boc a ținut să sublinieze că atâta timp cât va fi primar al municipiului Cluj-Napoca, de Monumentul „Avram Iancu nu se va atinge nimeni. „Eu spun foarte sincer: cât sunt eu primar nu se atinge nimeni de statuia aia. După aia voi faceți ce vreți. Mie îmi place de Avram Iancu așa cum este el. De el nu vă atingeți!”, a transmis Emil Boc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut