Pro sau contra anticipatelor

Ideea organizării de alegeri anticipate în locul comasării lor, a fost readusă în discuție, recent, de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, astfel, anul viitor ar urma să fie mai echilibrat, având în vedere că în mod normal ar urma să aibă loc patru scrutinuri.

Părerile sunt împărțite pe acest subiect, însă totuși, e puțin probabil ca alegerile anticipate să se producă, deoarece declanșarea unui astfel de proces e destul de complicat și anevoios, și ar dura poate până la termenul prevăzut de lege pentru organizarea de alegeri la final de mandat.

Politicienii clujeni vin cu argumente pro și contra.

Alegerile anticipate sunt o soluție pentru a asigura o majoritate parlamentară, atunci când nu mai există una. Ori în prezent vedem că avem o majoritate parlamentară nu doar stabila ci și funcțională. Doar în ultima săptămână această majoritate a golit de conținut reforma pensiilor speciale în Senat și a numit un politruc, pe Toni Greblă, la conducerea Autorității Electorale Permanente. Deci coalitia funcționează. În acest context organizarea de alegeri anticipate ar fi motivate nu de grija față de oameni, pentru că pot lua  și acum măsuri pentru oameni, dar nu o fac, ci pentru că se tem că vor scădea în opțiunile de vot ale românilor până la alegerile de anul viitor. Ar fi tot un joc politic ieftin al unor politicieni vremelnici, cu scopul de a păcăli românii o dată în plus”, a spus liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„După părerea mea această idee a anticipatelor este doar o temă aruncată în vânt de UDMR, este o mișcare de PR menită să acopere mizeriile în serie pe care le comite coaliția de guvernare în această perioadă cum sunt protejarea pensiilor speciale chiar cu prețul pierderii a miliarde de euro din PNRR, ridicarea pragului valoric pentru cercetarea abuzului în serviciu la fel ca pe vremea regimului Drganea, ciuntirea legii avertizorului de integritate și multe altele. UDMR este complice la toate acestea și un subiect ca anticipatele, reîncălzit periodic inclusiv de PSD, este ideal pentru a crea subiecte de presă alternative”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

“Sunt convins că vor fi alegeri anticipate anul acesta doar în condițiile în care calculele politice vor arătă că partidele guvernamentale vor pierde prea multe voturi până la anul viitor. În condițiile în care numărul de voturi pierdute de PSD și PNL până anul următor va fi mai mare decât beneficiile materiale incorecte de care se bucură acum, vor mima o rupere politică și vor organiza alegeri anticipate.

Totul depinde de reacția oamenilor la criza economică pe care o traversăm, criză datorată în principal dezechilibrării pieței energetice prin măsuri guvernamentale. Dacă hotărârea oamenilor va fi evident potrivnică lor, măsurabilă prin sondaje, atunci uniunea dintre așa-zișii social-democrați și liberali va simula o ruptură.

AUR este pregătit de alegeri anticipate oricând”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Personal nu inteleg la ce echilibru se referă liderul UDMR și nici nu consider că organizarea alegerilor la termen ar însemna un dezechilibru. Este ciudat cum se descoperă în 2023 faptul că ăn 2024 vor fi 4 rânduri de alegeri, ceea ce se știa încă din anul 2007”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

“Partidul Social Democrat a făcut toate demersurile necesare pentru a dezvolta pachetele sociale existente, dar și un plan de guvernare stabil pentru a oferi cetățenilor echilibrul și liniștea de care au nevoie.

Declanșarea procesului de alegeri anticipate ar crea, în acest moment,  un dezechilibru politic.

Nu este un proces ce se poate realiza de pe azi pe mâine. Este unul de durată care nu va face altceva decât să devieze agenda politică de la adevăratele probleme.

Ideea alegerilor anticipate poate fi o tema de dezbatere în condițiile în care ar exista o instabilitate politică, ceeea ce nu este cazul României”, a subliniat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut