Prioritățile aleșilor clujeni în noua sesiune parlamentară

În curând începe noua sesiune parlamentară, astfel că aleșii clujeni au început deja să își facă „lecțiile”.

Parlamentarii clujeni au în vedere o serie de proiecte în diverse domenii, cum ar fi educația, sănătatea, energia, domeniul social, dar nu numai, „Am avut o vară plină cu multe proiecte legislative la care am lucrat, dar și cu numeroase idei primite de la cetățeni în timpul audiențelor sau întâlnirilor din stradă. Unele dintre sugestiile primite se vor regăsi cu siguranță în inițiative legislative în sesiunea următoare. Menționez trei inițiative legislative care se află în momentul de față într-un stadiu avansat și care acoperă nevoi imediate, ignorate mult timp, din domenii diferite.

Acestea sunt: modificarea legii privind reforma în sănătate prin îmbunătățirea sistemului de răspundere civilă a personalului medical (se combate fenomenul de medicină defensivă); proiectul de lege care prevede acordarea concediului de risc maternal și asiguraților facultativi. Practic, prin acest proiect de lege încurajăm natalitatea și antreprenoriatul; corelarea Codului Muncii cu Legea Dialogului Social. În momentul de față există anumite suprapuneri și contradicții între cele două legi, iar prin modificările pe care le propunem vom crea un cadru legislativ coerent și unitar”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„Am depus la sfârșitul sesiunii trecute o propunere legislativă legata de compensarea concediilor medicale și pentru inceputul de sesiune va fi multă dezbatere în parlament pe acest subiect – îl voi urmări îndeaproape, voi participa la dezbateri și voi susține proiectul. O altă inițiativă la care lucrez și pe care o voi depune în această sesiune este cea legată de reducerea  timpiilor de așteptare în call center de către cetățeni.  Sunt inca in discuții cu autoritățiile și vedem dacă vom propune 3 sau 5 minute timpul maxim de așteptare până vom putea ajunge sa discutăm cu un operator uman în cazul companiilor ce furnizează servicii de utilitate publică și nu numai. Lucrez in continuare la o inițiativă legislativă pe zona viabilizarii și impulsionării incubatoarelor de afaceri și corelarea lor cu programele de sprijinire a startup-urilor”, a spus, la r\ndul său, deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„Prioritățile mele în noua sesiune sunt legate în principal de criză prețurilor la energie şi am câteva inițiative legislative în pregătire pe acest subiect”, a precizat, scurt, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Lucrez în prezent la mai multe inițiative legislative, dintre care trei vizează: problema migrației funcționarilor publici care lasă unele instituții publice fără funcționari; soluții pentru modernizarea posturilor de poliție din comune; soluții pentru creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor locale”, a spus deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„În noua sesiune parlamentară prioritățile Partidului Social Democrat rămân în continuare susținerea programului de guvernare, pe toate domeniile sale. Atât la nivel de administrații locale cât și în guvern, colegii social democrați depun eforturi susținute pentru realizarea și implementarea proiectelor menite să aducă bunăstarea și stabilitate. Ne respectam angajamentul de a fi alaturi de români, de a încuraja economia și echilibrarea României. În acest sens continuăm implementarea măsurilor din pachetul social, suplimentarea bugetului pentru antreprenori și fermieri, dezvoltarea infrastructurii și alte proiecte urgente pentru România. În prim plan avem ca obiectiv stoparea cauzelor care au produs creșterea masivă a prețurilor și dezechilibrul economic. Continuăm să insistăm pentru reglementarea, pe termen limitat, a pietei energiei deoarece acum nu mai putem vorbi deloc despre o piata liberă normală, ci este una puternic distorsionata și profund speculativă. Așa cum au demonstrat și până în acest moment, miniștrii PSD au intrat la guvernare pentru oameni, iar acest lucru se reflectă in toate programele și proiectele derulate în prima sesiune parlamentară.

Am încredere că aceștia își vor continua planul de guvernare și că împreună, atât la nivel local cât și regional ne vom putea îndeplini toate obiectivele din programul de guvernare”, a explicat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

„O prioritate ar fi aducerea unor amendamente la Legea Educației prin care să se evite folosirea în învățământ a factorilor care cresc riscul apariției copiilor cu CES (cerințe educaționale speciale) – aici mă refer la folosirea digitalizării haotice, a folosirii fără discernământ a ecranului în învățământul preșcolare și primar. Acest lucru a dus la o explozie a numărului de cazuri de copii cu CES. Alte priorități sunt depolitizarea educației prin eliminarea ideologiei de gen și LGBT din educației, legiferarea așa-zisei industrii pentru adulți reprezentată de prostituția digitală prin video-chat, un precursor sau surogat al prostituției propriu-zise. O industrie morbidă în care sunt angrenate, probabil, sute de mii de mii de femei tinere, având efecte dintre cele mai nocive asupra sănătății lor fizice și psihice, efecte care se răsfrâng asupra societății, în general, și familiei, în special.

De asemenea, alte priorități sunt continuarea măsurilor legislative care să asigure un cadru fiscal prietenos, un paradis fiscal în sensul bun pentru familiile cu mulți copii, corectarea legilor din domeniul energetic și funciar, în domeniul energetic introducerea unor cote de producție care să fie tranzacționate pe piața națională la prețuri reglementare, o cotă minimă de agenți economici cu domiciliul fiscal în România angrenați în procesul de extracție și producere a energiei. În domeniul funciar- schimbarea ordinii din lista de preemtori ai unui proces de vânzare-cumpărare a unui teren astfel încât să fie încurajată vânzarea către micii proprietari români sau către autoritățile publice”, a spus și deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut