Principalele nereguli descoperite în prima zi de controale la centrele rezidențiale din județul Cluj

Amenzi în valoare de peste 327.000 de lei au fost aplicate, într-o singură zi, în urma controalelor efectuate de o comisie mixtă în 12 de centre rezidenţiale din Cluj, fiind date, de asemenea, şi zeci amenzi și avertismente, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de către Instituţia Prefectului judeţul Alba.

La nivelul județului Cluj au fost demarate controale în echipe mixte ( ISU, IPJ, ITM, DSP, DSVSA, AJPIS, Protecția Consumatorului) începând de ieri, conform unei planificări pe zone realizată împreună cu AJPIS.

Sunt vizate toate cele 87 de centre rezidențiale, publice și private, vârstnici, adulți cu dizabilități și copii iar pentru a se putea acționa eficient au fost constituite 3 echipe care intervin concomitent, dat fiind numărul mare al acestor furnizori de servicii sociale, fiecare instituție realizând controlul în baza legislației și a procedurilor proprii.
„În prima zi au fost verificate 12 centre. Au fost constatate o serie de nereguli și au fost aplicate avertismente și sancțiuni pentru: produse expirate, lipsa unor proceduri sau documente, lipsa personalului de specialitate, absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor, lipsa analizei de risc la securitatea fizica, nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate, precum lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase”, în urma controalelor au fost administrate
36 amenzi în cuantum total 327.500 de lei.

La Căminul de persoane vârstnice administrat de Casa Antonia la azilul Casa Criss-Rază de Soare și la căminul pentru vârstnici s-au constatat neconformități la datele prezentate în documentele justificative cu realitatea din teren, precum și nerespectarea structurii de personal calificat și de specialitate (80% din totalul resurselor umane ale centrului). De asemenea a ieșit la iveală faptul că nu se respectă normele privind capacitatea de cazare, în conformitate cu prevederile art. 31 lit. c) și e) din Legea nr. 197/2012, cu modificările și completările ulterioare.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut