Primul program postuniversitar în Tehnologii cuantice din țară, dezvoltat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că va organiza, în primăvara anului viitor, primul program postuniversitar național în Quantum Technologies (Tehnologii Cuantice). Programul va fi organizat împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative, și vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia națională în domeniu – strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice.

Conform celor anunțate de reprezentanții universității,  programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare vor fi anunțate din timp, public și pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Știință și Tehnologie al UBB.

„UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informației din țară, singurul membru de tip universitate din țară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), și țintește să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice. Odată cu coordonarea strategiei naționale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel și programe academice pentru a forma viitorii specialiști într-un domeniu care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană. Îi încurajăm și pe alții din țară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens și cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potențial revoluționar în știință, societate și economie. Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare. UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT). În plus, în contextul descris mai sus, UBB a devenit deja și partener în programul european de master în cybersecurity CYBERUS – precizează reprezentanții universității clujene.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut