Primul proces pe climă din România a început la Cluj-Napoca. Se cer amenzi pentru Nicolae Ciucă, Virgil Popescu și Tanczos Barna

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, 10 aprilie, să respingă excepțiile Ministerului Mediului și Ministerului Energiei și a dispus începerea judecății pe fond în procesul deschis de Asociația Declic, prin care cere măsuri concrete de combatere a schimbărilor climatice.

Asociația Declic a anunțat că instanța a respins excepția lipsei calității de interes a comunității Declic și excepția prematurității solicitării amendării instituțiilor.

Declic a deschis, la începutul anului 2023, la Curtea de Apel Cluj, primul proces pe climă din România, în care este chemat Statul Român în judecată. Declic solicită judecătorilor să oblige Guvernul să ia acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice și cer amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile.

Declic a invocat, în acțiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”.

Susținere internațională

Fundația Urgenda, care a câștigat primul proces din Europa privind schimbările climatice, intervine în procesul deschis de Declic. The Climate Litigation Network, parte a Fundației Urgenda, a transmis o scrisoare Curții de Apel Cluj, prin care susține procesul Declic și aduce în atenția magistraților jurisprudența tribunalelor din mai multe țări europene. Urgenda a câștigat primul caz din Europa privind schimbările climatice, împotriva Statului Olandez, pe baza obligațiilor din dreptul civil și din dreptul internațional al drepturilor omului. Tribunalul de district din Haga a obligat Statul să reducă semnificativ emisiile sale de gaze cu efect de seră până în 2020, având în vedere prejudiciul creat de schimbările climatice. Decizia a fost confirmată de Curtea Supremă a Olandei în 2019.

De asemenea, procesul deschis de Declic este susținut de organizațiile de mediu Bankwatch România și 2Celsius, care au intervenit ca părți în proces. Bankwatch România susține că ”România este pe un rușinos loc 3 din coadă într-un clasament la nivelul UE privind capacitatea instalată de energie solară și eoliană pe cap de locuitor, în ciuda potențialului semnificativ” și că ”între 2016 și 2021 nu s-a pus în funcțiune nicio nouă capacitate bazată pe aceste surse”, iar 2Celsius afirmă că „România a devenit cimitirul vehiculelor second-hand ale căror importuri au fost încurajate total de politicile fiscale și programele guvernamentale”.

Următorul termen al procesului este programat în 22 mai.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut