Primul Muzeu Steampunk din Europa este deschis în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca s-a deschis Steampunk Transylvania, primul muzeu dedicat esteticii steampunk din Europa, care îi așteaptă pe curioși să descopere tainele unor lumi ce până acum puteau fi găsite doar în cărțile lui Jules Verne.

Laboratorul alchimistului care caută elixirul vieții

Futurist, dar retro în același timp, Steampunk este un gen care îmbină estetica și tehnologia secolului al XIX-lea cu elemente de science fiction. Lucrările literare și audiovizuale care au la bază acest concept au loc într-o realitate alternativă, în care progresul tehnologic se bazează nu pe electricitate, ci pe motorul cu abur. Tehnologia prezentată în acest univers este la fel de avansată ca și cea din lumea noastră, dar folosește aburul ca sursă de energie în loc de electricitate, gaz sau petrol. Drept urmare, tehnologia steampunk capătă un aspect retro, care amintește de epoca revoluției industriale.

Professorul Sylvester, lucrând la următoarea lui invenție

„Scopul nostru este să creștem interesul pentru acest subgen fantastic al science-fiction. Ne-am dori să oferim experiențe de neuitat și motivaționale pentru generațiile următoare, să convingem oamenii să iasă din zona lor de comfort, să viseze și să creeze. Gândindu-ne pe termen lung, în câțiva ani, ne-am dori să organizăm un mic festival steampunk cu procesiune, întâmpinând artiști și fani ai acestei culturi în Transilvania”, spune Istvándi Botond, directorul muzeului.

Muzeul are două etaje, în care vechiul și noul se întrepătrund printre pistoale, săbii, creaturi ciudate, aparaturi și mai ciudate. Se poate intra în laboratorul alchimistului care caută elixirul vieții, apoi în camera de tortură, etajul al doilea este ocupat de încăperi secrete, creaturi desprinse din lumi de basm și o mașină a timpului, iar cei norocoși îl pot întâlni pe Professorul Sylvester, lucrând la următoarea lui invenție.

„O parte din decor va fi permanentă, totuși am dori să cumpărăm sau închiriem obiecte de la artiști din întreaga lume. Ideea este să schimbăm majoritatea conținutului la fiecare 3-4 luni. Suntem pregătiți să cumpărăm creații, dar am dori în principal să le închiriem. Astfel, putem

Professorul Sylvester și Istvándi Botond

sprijini artiștii și arăta lucrările lor vizitatorilor noștri. Am observat că există o mulțime de oameni care creează obiecte fantastice și le țin acasă. Credem cu adevărat că aceste lucrări de artă trebuie văzute de oameni din apropiere. Toate obiectele pe care le avem în galeria noastră pot fi vândute, dacă proprietarul este de acord să facă acest lucru”, adaugă Istvándi Botond.

Muzeul se află în în Cluj-Napoca, pe strada Ștefan Octavian Iosif la nr. 4, și este deschis zilnic între orele 12:00 și 21:00. În nopțile cu lună plină programul se prelungește până la ora 1:00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut