Primul joc pe smartphone pentru copiii cu atrofie musculară spinală disponibil în limba română

Tiny Trainers este un joc sub formă de aplicație pentru smartphone, care îi ajută pe copiii care suferă de atrofie musculară spinală (AMS) să se distreze în timp ce fac exerciții de kinetoterapie. Exercițiile sunt alese pentru a fi utile copiilor diagnosticați cu AMS tip I și II. Aplicația este deținută de compania Roche și este prima aplicație pentru copiii diagnosticați cu AMS disponibilă și în limba română,  pe platformele App Store, respectiv Google Play.

La prima deschidere a aplicației, copiii vor adopta un animăluț de companie virtual cu care se pot juca și pe care îl pot îngriji. Aplicația conține trei tipuri de exerciții sub formă de jocuri cu animăluțul de companie, pentru tonifierea musculaturii gâtului, cea a membrelor superioare și a membrelor inferioare. Prin efectuarea zilnică a exercițiilor din aplicație, copiii vor primi cadouri virtuale pe care le pot folosi pentru a se juca cu animăluțul de companie.

Tipurile de mișcări efectuate în timpul jocurilor din aplicația Tiny Trainers au fost dezvoltate împreună cu un kinetoterapeut specializat în recuperarea fizică a copiilor diagnosticați cu AMS. Aplicația este creată pentru copiii între 4-7 ani, dar poate fi utilizată și de copii mai mici sau mai mari.

Aplicația nu are rol de diagnostic, prevenție, monitorizare, predicție sau tratament pentru nici o afecțiune. Ea nu este gândită ca parte din planul de recuperare motorie al pacienților și nu trebuie să înlocuiască exercițiile tipice de kinetoterapie prescrise de medicul specialist.

„Pentru pacienții cu atrofie musculară spinală exercițiul fizic rămâne esențial pentru păstrarea capacității motorii și îmbunătățirea calității vieții. Acest tip de aplicație, precum și alte tehnologii digitale, pot fi de un real ajutor pacienților care suferă de boli neuromusculare, care pot fi astfel sprijiniți de la distanță”, declară, într-un comunicat remis presei, kinetoterapeut principal, specialist Vojta, Roxana Cātinaș, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Atrofia musculară spinală este o boală genetică, progresivă, în care se produce degenerarea și moartea celulelor nervoase motorii din măduva spinării, rezultatul fiind atrofia treptată a mușchilor. Nu există date de prevalență în România pentru această boală, însă potrivit autorităților din domeniul sănătății sunt cunoscute aproximativ 200 persoane diagnosticate cu AMS și aflate în tratament, majoritatea fiind copii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut