Primele titluri anunțate la TIFF 2023

Pelicule premiate la festivalurile de film de la Veneția sau Locarno vor face parte din programul următoarei ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, ce va avea loc în perioada 9 – 18 iunie la Cluj-Napoca.

Riget Exodus / The Kingdom Exodus (Danemarca, 2022, horror cult) încheie trilogia regizată de Lars von Trier; premiera la Festivalul de Film de la Veneția 2022. O revenire a personajelor și poveștilor originale din primul sezon, o atmosferă vintage, cele cinci episoade vor rula într-o proiecție-maraton unică, parte a inițiativei Focus Nordic de la TIFF 2023, anunță organizatorii.

Cu 6 nominalizări la Oscar, filmul Tár (r. Todd Field, SUA, 2022) ajunge și la TIFF, cu actrița Cate Blanchett în rolul principal, interpretând-o pe celebra dirijoare și compozitoare Lydia Tár.

Celebrul regizor, scenarist și producător german Fatih Akin (Head-On, The Edge of Heaven sau Soul Kitchen) revine în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania cu noua sa producție, Rheingold (Germania, 2022), un film inspirat de viața rapperului Xatar, pe numele lui real, Giwar Hajabi, totodată co-scenarist al peliculei.

Un alt film ce va rula în această vară la TIFF vine din Franța, e vorba de La syndicaliste (r. Jean-Paul Salomé, Franța, 2022). Thriller-ul are spune povestea unei angajate dintr-o companie din domeniul energiei nucleare, care încearcă să facă dreptate demascând o serie de practici ilegale din interiorul instituției. Printre actori o regăsim și pe actrița de origine română Alexandra Maria Lara.

All the Beauty and the Bloodshed (r. Laura Poitras, documentar, SUA, 2022) ne prezintă biografia lui Nan Goldin, una dintre cele mai importante fotografe americane din zilele noastre. Este nominalizat la Oscar, iar anul trecut a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția.

Cel mai recent lungmetraj al regizorului italian Gianni Amelio, Lord of The Ants (Italia, 2022), triplu premiat la Veneția, se va vedea și la Cluj-Napoca la ediția cu numărul 22 a TIFF. O poveste despre falsitate în Roma anilor ʼ60.

Rule 34 (r. Júlia Murat, Brazilia, Franța 2022), premiat cu Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno anul trecut, este povestea unei studente feministe din Rio de Janeiro, în rolul principal actrița Sol Miranda, aflată acum la debut.

Lista primelor titluri anunțate la TIFF este completată de Kompromat (r. Jérôme Salle, Franța, thriller, 2022), titlul trimite automat la o tehnică de distrugere a reputației des întâlnită în procese politice; Stories Not To Be Told (r. Cesc Gay, Spania, 2022), povestiri romantice adunate într-un film de comedie; El Castigo (r. Matías Bize, Chile, dramă, 2022) urmărește drama unui copil ce dispare de lângă părinții lui într-o pădure misterioasă; Sparta (r. Ulrich Seidl, Austria, 2022), o continuare a producției Rimini (TIFF 2022).

Nu în ultimul rând, anul acesta la TIFF va rula și Patrick and the Whale (r. Mark Fletcher, SUA, 2022), documentar ce prezintă încercarea cunoscutului fotograf și explorator marin Patrick Dykstra de a crea o legătură cu un mamifer inteligent și complex: cașalotul. Numele regizorului român Alexander Nanau figurează între producătorii peliculei.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut