Primele amenzi în cazul bărcilor cu motor termic de pe Tarnița și Beliș

Nu mai puțin de 13 utilizatori de bărci cu motoare termice au fost identificați în acest weekend pe lacurile Tarnița și Fântânele. În cazul a doi dintre aceștia au fost aplicate amenzi usturătoare.

Măsurile au fost luate în cadrul unei acțiuni desfășurată în perioada 31 iulie – 1 august de echipe de specialiști aparținând Consiliului Județean Cluj, împreună cu reprezentați ai Poliției, Jandarmeriei și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență în vederea depistării ambarcațiunilor care folosesc carburant fosil.

Concret, echipele de control au depistat nu mai puțin de 13 bărci și pontoane cu motor care utilizau carburanți fosili. Pentru două dintre acestea au fost întocmite, pe loc, procese verbale de contravenție. Pentru restul, în vederea sancționării corespunzătoare, Consiliul Județean a solicitat Autorității Navale Române – Oficiul de Căpitănie Dej informații referitoare la proprietarii respectivelor ambarcațiuni.

În ceea ce privește cuantumul amenzilor, conform noilor regulamente de navigație recent validate de Ministerul Transporturilor, accesul cu mijloace care utilizează combustibili fosili este sancționat cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice amenzile variază între 25.000 și 50.000 de lei.

În vederea eficientizării măsurilor de monitorizare și control pe cele două lacuri montane, Consiliul Județean va achiziționa în perioada imediat următoare două noi ambarcațiuni, mai multe camere de filmat în zonele de acces, precum și o autoutilitară. De asemenea, va fi utilizată și o dronă profesională, aflată deja în dotarea instituției.

,,Odată cu intrarea în vigoare a noilor regulamente, Consiliul Județean a demarat acțiunile de patrulare și control în cadrul acestor zone de agrement montane, intens vizitate de turiști. Pentru ca timpul lor liber petrecut pe aceste lacuri să fie unul cât mai de calitate, dar și pentru protejarea principalei sursei de apă potabilă a Clujului, misiunile de acest gen vor continua, astfel încât toți cei care folosesc suprafața apei să o facă non-invaziv pentru mediu”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut