Primăvară cu scumpiri în toată economia românească. Campioni: comerțul și construcțiile!

În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna martie a acestui an de Institutul Național de Statistică, managerii din economia românească au prognozat că în următoarele trei luni va continua creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi construcţii, însă scumpiri vor apărea și în celelate sectoare economice.

Astfel, mangerii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat cî în următoarele trei luni va urma o nouă creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul. Pe de altă parte, ei estimează că activitatea economice va avea o tendinţă de relativă stabilitate, iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va rămâne constantă. Angajatorii din sector mai prognozează că în perioada imediat următoare va avea loc o creştere moderată a numărului de salariaţi.

Aceeași tendință de creștere semnificativă a prețurilor a fost semnalată și de managerii din construcţii, care mai apreciază că în acest domeniu va urma și o creştere a volumului producţiei, ceea ce va contribui la o relativă stabilitate a numărului de salariaţi.

Pentru industria prelucrătoare se preconizează o creştere moderată a volumului producţiei, conjugată cu menținerea la nivelul actual al numărului de salariaţi. Și pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere în următoarele trei luni.

Și cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere temperată până în luna mai, ceea ce va contribui la stabilitatea numărului de angajați. Ca și în celelate sectoare economicde, conform opiniei managerilor din acest domeniu, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere în această primăvară.
Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe baza căruia sunt este realizată ancheta, arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut