Primăvară cu angajări în comerț și scumpiri masive peste tot

Creșterea accentuată a prețurilor este cuvântul de ordine în toate sectoarele economiei românești, iar singura veste bună a acestei primăverii este că managerii nu preconizează concedieri în perioada imediat următoare.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în aprilie de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare au preconizat pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, susținută și de creșterea accentuată a preţurilor produselor industriale.

Potrivit prognozei din aprilie, și în activitatea de construcţii se va înregistra o creștere a volumului producţiei, conjugată cu o oarecare stabilitate a numărului de salariaţi, dar și cu o creștere semnificativă a prețului lucrărilor de construcții.

Și managerii din comerţul cu amănuntul estimează o creștere moderată a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale se majora. Angajatorii din sector prognozează și o creștere moderată a numărului de salariaţi, dar și o majorare importantă a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Nici sectorul serviciilor nu face excepție de la majorarea tarifului prestațiilor. Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va crește moderat în următoarele trei luni, ceea ce va concura la stabilitatea numărului de salariaţi.

Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe baza căruia sunt realizate aceste anchete, arată percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut