Primarul interimar Radu Moisin: Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe 2012 va fi dirijat în proporţie de 43,16 la sută către investiţii

Proiectul pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca a fost supus dezbaterii publice, iar la finalul acestei luni va intra în analiza consilierilor locali. Bugetul pentru 2012 e ceva mai mare faţă de anul trecut, iar primarul interimar Radu Moisin spune că cel puţin 43 la sută din acesta va merge spre investiţii. Edilul dă asigurări că printre investiţiile cuprinse în bugetul pe 2012 la Cluj-Napoca se numără începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania, unde va funcţiona şi Filarmonica, dar şi continuarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor.

Reporter: Domnule primar interimar, ce buget estimaţi pentru 2012 la Cluj-Napoca?

Radu Moisin: Bugetul estimat pentru anul 2012 este de 962.000.000 lei.

Rep: Aveţi o estimare a veniturilor locale?

Radu Moisin: Estimarea veniturilor este de 962.000.000 lei, incluzînd tragerea din credit şi excedentul anului precedent.

Rep: Ce investitii vor fi finalizate în acest an?

Radu Moisin: În acest an vom finaliza mai multe investiţii importante: Sala Polivalentă, modernizarea liniei de tramvai pe tronsonul Mănăştur – Piaţa Gării, restaurarea Parcului Central şi a Clădirii Cazino, locuinţele sociale de pe strada Albac, extinderea Grădiniţei Licurici- de pe strada Arinilor nr.2-4, clădirea Grădiniţei de pe strada Traian Vuia nr. 87, clădirea Grădiniţei Bambi de pe strada Rovine nr. 3, Sala de sport a Liceului Sportiv de pe strada Arinilor, parkingurile supraterane de pe strada Mehedinţi şi Fabricii, finalizarea blocurilor la care se lucrează pentru reablitarea termică.

Rep: Care ar fi principalele investiţii care vor fi demarate în 2012?

Radu Moisin: Vom începe să reabilităm termic noi blocuri, vom demara lucrările la Centrul Cultural Transilvania, vom continua programele de modernizare străzi şi iluminat public. Totodată, vom continua investiţiile în şcoli, grădiniţe, creşe şi Spitalul Municipal, un nou parking în zona Mehedinţi, vom demara proiectul de bike sharing, cel de ticketing şi vom amenaja noi locuinţe sociale, precum şi două centre de sprijinire a mediului de afaceri. O altă prioritate o constituie începerea lucrărilor de modernizare a liniei de tramvai pe tronsonul Piaţa Gării-Bulevardul Muncii. În concluzie, bugetul alocat finalizării sau începerii lucrărilor de investiţie este de 43,16 la sută din bugetul general al municipiului.

Rep: Cam cît la sută din buget va fi alocat pentru subvenţii?

Radu Moisin: Dorim să păstrăm aceleaşi subvenţii ca şi anul trecut. Pentru termoficare şi transportul în comun subvenţiile vor fi de 80.000.000 lei reprezentînd 8,32% din bugetul general. Astfel, vom continua programul de acordare a gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, şomeri, studenţi şi elevi. Nu în ultimul rînd ne vom ocupa şi de pensionari, pentru aceştia urmînd să inaugurăm noi cluburi în cartiere.

Rep: Pentru sănătate si învăţămînt ce priorităţi aveţi?

Radu Moisin: Pe partea de sănătate avem în vedere continuarea lucărilor de modernizare a Spitalului Municipal Clujana cu fonduri de la bugetul local şi guvernul elveţian. Pe de altă parte, vom aloca sume pentru lucări de reparaţii şi dotări la spitale care nu se află în subordinea Consiliului local dar pe care dorim să le susţinem. O altă prioritate o constituie continuarea programului de tratamente dentare gratuite pentru persoanele cu venituri foarte mici în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘’Iuliu Haţieganu’’. Pe partea de învăţămînt vom continua investiţiile şi reparaţiile în şcoli grădiniţe şi creşe. Vom acţiona, de asemenea, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive pentru şcoli, continuarea acordării de burse din mediul preuniversitar şi continuarea programelor pentru implicarea elevilor în viaţa comunităţii precum ‘’Fii primar pentru o zi’’  şi ‘’10 pentru Cluj – Juniorii Clujului, speranţele Cetăţii’’.

Rep: Care va fi în 2012 gradul de îndatorare a municipalităţii şi cam cît la sută din buget va trebui să alocăm pentru dobînzi, comisioane, rate?

Radu Moisin: Avem 20.000.000 lei dobînzi, comisioane şi rate eşalonate pe acest an reprezentînd 2,08% din bugetul general pe 2012. Gradul de îndatorare al municipiului este în prezent de 19%.

Rep: Cînd va fi supus dezbaterii consilierilor locali proiectul de buget pe 2012?
Radu Moisin: În şedinţa din data de 31 ianuarie 2012 după ce, anterior, voi consulta liderii grupurilor de consilieri locali.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie