Primăria Florești, prima prima autoritate locală din România care a efectuat măsurători integrate de radon în toate clădirile publice

Primăria Florești este prima autoritate locală din România care a efectuat măsurători integrate de radon în toate clădirile publice. Potrivit edilului Bogdan Pivariu, administrația locală va implementa măsuri pentru reducerea nivelului concentrației de radon din toate clădirile publice aflate în administrarea primăriei.

𝗥𝗮𝗱𝗼𝗻𝘂𝗹 reprezintă principalul poluant al aerului interior, fiind, totodată, principala cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză în apariţia cancerului pulmonar în rândul fumătorilor.

În interiorul clădirilor, radonul poate pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior. Clădirile publice în care au sedii creşe, școli, spitale, grădinițe, birouri, săli de spectacol sau de sport etc., cu precădere spațiile ventilate insuficient sau neaerisite, reprezintă mediul cel mai expus populaţiei în care se pot acumula concentraţii mari de radon, care pot constitui un risc pentru sănătatea oamenilor. Calitatea scăzută a aerului din interior le poate afecta grav sănătatea copiilor şi personalului didactic şi este obligativitatea şi prioritatea noastră de a lua în considerare managementul acestui risc de sănătate publică.

Proiectul de monitorizare a concentrației de radon în toate clădirile publice pe care le Primăria Florești le are în administrare a fost făcut împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai. Măsurarea concentraţiei de radon în aerul din interiorul clădirilor s-a realizat prin testarea standard de 90 de zile a nivelului de radon prin intermediul detectorilor de urme CR-39 prin metoda pasivă de măsurare, cu respectarea standardului internaţional ISO 11665-4 şi a reglementărilor naţionale în vigoare.

Proiectul are în vedere, în primul rând, diminuarea riscurilor de sănătate care pot fi cauzate de acumulările de radon din clădirile publice și reducerea expunerii publice la gazul radioactiv radon. Primăria Floreşti are în pregătire proiectarea şi aplicarea unor măsuri şi lucrări pentru reducerea emisiilor de radon şi optimizarea în ansamblu a calităţii aerului interior.

În prezent, ca urmare a rezultatelor obţinute, sunt în desfăşurare investigaţii suplimentare necesare pentru analiza situaţiei specifice a fiecărei clădiri, prin măsurători standardizate pentru identificarea surselor și căilor de acces ale radonului în clădire, pentru proiectarea adecvată a măsurilor de remediere.

„Preocupările mele active includ atât sănătatea cetățenilor comunei Florești, cât și creșterea gradului de calitate a vieții noastre, de aceea îmi doresc ca toate persoanele care lucrează sau își desfășoară activitatea în clădiri publice, să aibă siguranța că nu sunt expuși niciunui risc de sănătate publică. Astfel, suntem prima administrație locală din țară care a monitorizat și va implementa măsuri pentru reducerea nivelului concentrației de radon din toate clădirile publice pe care le avem în administrare în Florești! Administrația din Florești devine, astfel, un model de bune practici în România, determinând implicarea proactivă și responsabilitatea rezidenţilor prin conştientizarea nevoii de management energetic eficient şi sustenabil al clădirilor pentru reducerea poluării şi optimizarea calităţii aerului interior”, a declarat primaul Bogdan Pivariu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut