Primar de comună, trimis în judecată de procurorii clujeni ai DNA pentru fraudă cu fonduri APIA

Trei persoane, printre care și un primar de comună, au fost trimise în judecată de procurorii Serviciului teritorial Cluj din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fraudă cu fonduri nerambursabile destinate activităților din agricultură.
Anchetatorii susțin că în perioada 2018-2022, Marian Mizgan, la instigarea primarului comunei Sermezeu din Bistrița-Năsăud, Hognogi Sorin şi cu complicitatea lui Ioan Şoş, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false şi inexacte (adeverinţe) pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 268.721 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistriţa-Năsăud cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Marian Mîzgan va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată,

Primarul comunei Spermezeu, judeţul Bistriţa-Năsăud, este acuzat de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.
Ioan Șoș a fost deferit instanței pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut