Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România, organizată la Cluj

Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România va fi organizată la Cluj, în cadrul proiectului „ȚINE(mă)MINTE!”, inițiat de Asociația Zi de Bine. Proiectul este menit să ofere sprijin aparținătorilor și momente de relaxare și conectare pacienților cu forme incipiente ale bolii.

Organizată împreună cu DGASPC Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, tabăra se va desfășura în perioada 23-25 mai, în satul Sălicea, și va avea în total 20 de beneficiari direcți, mai precis 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Activitățile anunțate în cadrul taberei: program de training pentru aparținători, prin gestionarea comportamentelor problematice (8 module: halucinații, idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive); program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi; terapie prin muzică; terapie prin dans; activități recreative și de socializare.

Totodată, la Centrul Comunitar Județean Cluj va fi amenajată o cameră senzorială care va permite specialiștilor să desfășoare activități care vor stimula simțurile pacienților (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv). Lipsa stimulării senzoriale poate agrava dizabilitățile existente, cât și problemele psihologice. Această cameră va ajuta la dezvoltarea activității intelectuale a bolnavilor și va încuraja relaxarea lor, precizează inițiatorii proiectului. Nu în ultimul rând, la București va fi creat și un grup de sprijin pentru aparținători.

„Excluziunea socială este o problemă frecventă cu care se confruntă bolnavii de Alzheimer. Totodată, membrii familiei devin implicați direct, iar asupra familiei se instaurează neputința și vinovăția de a nu face față situației și implicit de a nu putea oferi un sprijin adecvat bolnavului. Astfel, devine esențială nevoia tratării pacienților, cât și dezvoltarea unor metode prin care aparținătorii pot fi informați și ghidați corect și cu blândețe“, declară fondatoarele asociației, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică. Aceasta începe, de obicei, încet și se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente.

„Fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieții a cel puțin un milion de oameni în țara noastră este profund perturbată. Rezultatele cercetărilor empirice sugerează că tulburările de dispoziție și de comportament pot fi reduse prin combinarea unor metode terapeutice de stimulare cognitivă, interacțiune socială și relaxare. Pe de altă parte, dacă scad tulburările emoționale ale bolnavului, va crește indicele de activitate zilnică și implicit capacitatea de a trăi independent cât mai mult timp. Asta este ce ne propunem prin proiectul taberei ȚINE(mă)MINTE!: reducerea comportamentelor problematice ale bolnavilor și reducerea epuizării fizice, psihice și emoționale a aparținătorilor sau asistenților personali” – declară și Dan Gadalan, președintele Societății Române Alzheimer, filiala Napoca, într-un comunicat remis ziarului Făclia.

În ce privește grupul de sprijin pentru aparținători „ȚINE(mă)MINTE!”, acesta reprezintă – spun inițiatorii proiectului – „o nevoie stringentă”, deoarece într-un astfel de context calitatea vieții aparținătorilor se schimbă radical, odată cu apariția bolii la un membru al familiei. „Timpul liber și timpul personal dispar și se intensifică sentimentele de îngrijorare, teamă, neputință și rușine. De aceea, Asociația Zi de Bine își dorește ca prin organizarea unor întâlniri lunare la București și Cluj să ofere sprijin pentru pacienți și aparținători” –precizează aceștia.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

Cei care doresc, în viitor, să susțină proiectele realizate de asociație o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite accesând www.zidebine.ro/doneaza.

***

Asociația Zi de BINE și-a asumat misiunea de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului, iar fiecare cauză selectată se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Cei care au un proiect în care cred, dar pentru care nu au găsit încă finanțare, îl pot înscrie pe www.zidebine.ro.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut