Prima Sfântă Împărtășanie pentru 30 de copilași

Duminică, 30 mai, Preasfințitul Claudiu, episcop de Cluj-Gherla, a oferit Prima Sfântă Împărtășanie solemnă unui grup de 30 de copilași, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești celebrată în capela “Sf. Iosif” din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor Sec. al XX-lea (Piața Cipariu, Cluj-Napoca).

În acest an, grupul de copii din cadrul parohiei „Andrei Mureșanu” a fost pregătit de catehetele Otilia David, Adriana Tușa și Cristina Sechelea. Acestora li s-au adăugat alte două grupe pregătite de Otilia David, de data aceasta în calitatea de profesor de religie la două școli centrale: Colegiile Naționale “G. Coșbuc” și “Gh. Șincai”, fapt pentru care la eveniment a fost prezentă și inspectoarea de religie greco-catolică, Dana Bodea. Răspunsurile la Sf. Liturghie le-au dat copiii din Corul “Allegria” al Capelei “Sfântul Iosif”, dirijat de Cristina Nagy; la pian: Iulia Marțian, alături de ei fiind și diaconii Mihai Roman și Vlăduț Pupăză.

Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură pe baza evangheliei duminicii, un fragment din Sf. Evanghelist Ioan (Io 4,5-42), care vorbește despre o întâlnire cu Isus, cea a femeii samarinence. Asemenea femeii din fragmentul evanghelic și copilașii protagoniști ai acestei celebrări au experimentat întâlnirea, pentru întâia oară, cu Isus Euharisticul. În mod special despre ei a vorbit și lor li s-a adresat ierarhul în această zi: și-a exprimat bucuria de a-i primi, de a le administra Sfânta Împărtășanie pentru prima dată în mod solemn, i-a felicitat, mulțumind întregii comunități, pentru că acești copii sunt dovada că există o „foame și sete de Dumnezeu” în această parohie. Preasfinția Sa a mulțumit catehetelor care i-au pregătit, preoților care le-au administrat prima Spovedanie, familiilor acestor copii, care i-au condus și susținut pe drumul lor spre Dumnezeu.

„Copiii care astăzi Îl vor primi pe Isus în sufletele lor nu vor mai fi aceiași copii ca și până astăzi. Ei vor fi aceiași, și totuși, cu ceva în plus, cu ceva diferit, cu haruri speciale” – a spus Preasfinția Sa. Ierarhul a explicat că după acest moment, al întâlnirii cu Isus prin primirea în sufletele lor a Trupului și a Sângelui Său, ei sunt chemați să devină mărturisitori, să rămână cu Isus și să vorbească și altora despre Domnul. A mai spus că acest eveniment este o invitație pentru toți cei care au luat parte la celebrare, să regăsească uimirea și bucuria de a-l primi pe Mântuitorul și să fie căutători ai adevărului, ai luminii în viața lor, să își trăiască identitatea de Creștini. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat întreaga comunitate la rugăciune pentru acești copii, la responsabilitate față de drumul lor spiritual, cei care îi înconjoară să facă în așa fel încât „să se întărească flacăra din sufletele lor”. Și a îndemnat ca, pentru aceasta, să fie cerut ajutorul Sfântului Iosif, „pentru a-l ocroti pe Pruncul Isus din sufletele acestor copii”. După Sf. Liturghie Preasfințitul Claudiu a înmânat copilașilor diplomele de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie și apoi le-a fost oferit câte un cadou din partea parohiei Andrei Mureșanu.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut