Prima Împărtășanie

Duminică, 19 septembrie, în băncile Catedralei Armenești din centrul municipiului Gherla s-au aflat mai mulți credincioși decât altădată. Nu întâmplător, fiindcă la sfârșitul săptămânii, în impozanta biserică, 11 copii armeni și romano-catolici, șase fete și cinci băieți îmbrăcați în straie de sărbătoare, au trăit emoționantul moment al Primei Comuniuni, în prezența părinților, a bunicilor și a nașilor lor de botez.

Spre deosebire de credința ortodoxă, unde cele trei sacramente (botezul, mirul și euharistia) sunt primite în ziua botezului, la catolici și la armeni Prima Împărtășanie este primită abia la vârsta de 8 – 9 ani. Dacă prin Taina Botezului ei au devenit, încă din pruncie, copii ai lui Dumnezeu, acum prin spovadă și prin Cea dintâi Împărtășanie l-au primit, în mod conștient, pe Isus, devenind membri ai comunității romano-catolice și armene care vor participa la Taina Euharistiei, la Sfintele Liturghii, cunoscând pe deplin ce înseamnă acest lucru și care le sunt îndatoririle de buni creștini care Îi urmează Lui Christos. Este un indiciu al devotamentului lor față de Isus.

Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care la sfârșitul liturghiei a recunoscut: „Am făcut tot ce ne-a stat în putință ca, pentru acești tineri, ziua Primei Împărtășanii să fie cu adevărat de neuitat, iar ei, la rândul lor, s-au pregătit cum se cuvine pentru acest moment unic în viața oricărui armean sau romano-catolic, recitând poezii, cântând și spunând rugăciuni”.

Cei 11 copii au fost pregătiți pentru acest frumos și înălțător eveniment de profesoara Lénárd Éva, care de peste zece ani îndeplinește aceste atribuții  educaționale. În cadrul slujbei a cântat corul bisericii, condus de Molnár Árpád.

Înainte de a pleca acasă, cei 13 copii s-au fotografiat în grup, iar la ieșire din frumosul lăcaș de cult cu toții au fost felicitați de familiile și prietenii lor.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut