Prezidenţiale în Peru

Rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale din Peru, unde candidatul stângii radicale, Pedro Castillo, se consideră învingător, va fi cunoscut peste câteva zile, a indicat joi juriul electoral responsabil cu proclamarea acestuia, în timp ce toate buletinele de vot au fost centralizate, notează AFP.

Pedro Castillo era creditat joi seară cu 50,20% din voturi, iar adversara sa din partea dreptei populiste cu 49,80%, o diferenţă de 69.546 voturi, potrivit Oficiului naţional pentru procese electorale (ONPE).

Keiko Fujimori contestă acest avans şi a cerut miercuri invalidarea a aproximativ 200.000 de buletine de vot, de la 802 secţii de votare, în faţa Juriului naţional electoral (JNE). Ea a denunţat luni „nereguli”, „semne de fraudă” şi „o intenţie clară de a sabota voinţa poporului”.

JNE nu s-a pronunţat în legătură cu această cerere şi a început procesul lent de revizuire a buletinelor de vot contestate, care, în opinia sa, ar putea dura câteva zile înainte de anunţarea rezultatului.

Până în prezent, nici autorităţile electorale, nici misiunile de observatori internaţionali nu au raportat nicio fraudă.

Preşedintele JNE, Jorge Luis Salas, s-a declarat surprins de cererea lui Keiko Fujimori de invalidare a rezultatelor în peste 800 de secţii de votare. El a reamintit că, la ultimele alegeri din 2016, pe care ea le-a pierdut la o diferenţă de 42.597 de voturi, „numai 29 de secţii de votare au fost puse în discuţie”.

Fără să aştepte rezultatul oficial, care ţine ţara sub tensiune, preşedintele argentinian de centru-stânga, Alberto Fernandez, a surprins felicitându-l pe Pedro Castillo, „preşedintele ales al Peru”. Foştii preşedinţi bolivian Evo Morales şi brazilian Lula da Silva i-au trimis, de asemenea, felicitări.

La rândul său, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a exprimat regretul că Peru a „pierdut”, subliniind că doar „un miracol ar putea inversa tendinţa”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut