Previziuni sumbre făcute de UBB despre evoluția pandemiei

O analiză realizată de o echipă de cercetători din cadrul UBB Cluj arată că rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de 6 la mie în prima zi a noului an universitar, iar la 1 octombrie să se apropie de 8 la mie.

Cercetătorii au făcut mai multe scenarii vizavi de evoluția pandemiei de coronavirus la Cluj, Pornind de la contagiozitatea mai ridicată a variantei Delta a virusului, scenariul pesimist construit de cercetătorii UBB-FSEGA, având la bază continuarea trendului crescător al ratei de reproducere, prevede posibilitatea existenței unei rate de incidență de 7,7 la mie până în data de 27 septembrie, urmând ca această valoare să treacă de pragul de 10 la mie până începutul lunii octombrie.

Scenariile mai optimiste pornesc de la ipoteza că rata de reproducere a virusului va intra pe un trend descrescător pe parcursul lunii septembrie. Cele trei optimiste scenarii se diferențiază prin dimensiunea acestei scăderi. Scenariul „retragere (low)” pornește de la ipoteza puțin probabilă ca până la finalul lunii septembrie virusul va intra în retragere. Ultimul scenariu denumit „retragere (average)” reprezintă simpla medie a celorlalte două scenarii optimiste.

Conform celor trei scenarii optimiste, valoarea ratei de incidență la nivelul municipiului Cluj-Napoca va atinge 3,1 la mie (retragere-high), 2,2 la mie (retragere-average), respectiv 1,5 la mie (retragere-low) în data de 27 septembrie.

„Prin aceste analize și previziuni, Universitatea Babeș-Bolyai, respectiv facultatea noastră continuă să-și onoreze angajamentul față de comunitate de a oferi un sprijin real factorilor decizionali prin publicarea unor informații și rezultate relevante, care să ajute la gestionarea cât mai eficientă a acestor situații incerte create de pandemie. Folosind experiența acumulată în monitorizarea pandemiei și a situației economice din România, cercetătorii noștri au realizat cinci scenarii de previziune privind evoluția ratei de infectare în cadrul valului patru al pandemiei.

Ceea ce reiese destul de clar din aceste previziuni este că avem nevoie urgent de măsuri adiționale, precum o redinamizare a vaccinărilor, pentru a preveni o nouă răspândire accelerată a virusului. Spre exemplu, observând modelul american de gestionare a pandemiei în această perioadă, autoritățile românești ar putea oferi posibilitatea universităților de a alege, în anumite situații, dintre mai multe opțiuni disponibile, și pe cea a condiționării prezenței fizice a studenților și angajaților în campusul universitar de prezentarea unui certificat de vaccinare.

Mai mult de atât, conform unor practici internaționale actuale, o condiționare similară a accesului la anumite servicii, precum accesul în mall-uri sau restaurante, ar putea reprezenta un instrument suplimentar care să contribuie la evitarea celor mai pesimiste scenarii din previziunea noastră” – a subliniat conf.univ.dr. Răzvan V. Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut