Preţurile producţiei industriale au scăzut uşor în iunie

In iunie, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3% comparativ cu luna precedentă, dar au fost mai mari cu acelaşi procent comparativ cu cele din iunie 2013.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, faţă de luna mai, scăderi de preţuri în industrie s-au înregistrat atît pe piaţa internă (cu 0,3%), cît şi pe piaţa externă (cu 0,3%), însă, faţă de luna iunie a anului trecut, preţurile pe piaţa internă au crescut cu 0,6%, iar cele pe piaţa externă au scăzut cu 0,3%.
În iunie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri doar în industria bunurilor de uz curent (cu 0,3%), iar scăderi de preţuri au avut loc în industria energetică (cu 0,6%), în industria bunurilor intermediare (cu 0,5%) şi în industria bunurilor de capital (cu 0,2%). Comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut în industria bunurilor de uz curent (cu 1,8%), în industria energetică (cu 1,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 0,6%), în timp ce scăderi de preţuri s-au înregistrat numai în industria bunurilor intermediare (cu 2,4%).

Creştere a comenzilor noi din industrie

În primul semestru din acest an, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 6,6% comparativ cu semestrul I din 2013, iar în iunie comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 1,4% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.
În primele şase luni ale anului, comenzile noi au crescut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 27,2%), în industria bunurilor de uz curent (cu 8,9%), în industria bunurilor intermediare (cu 8,7%) şi în industria bunurilor de capital (cu 4,1%). În iunie comenzile noi au crescut faţă de aceeaşi lună a anului trecut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 29,5%), industria bunurilor intermediare (cu 9,5%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 7,6%), scăderi fiind înregistrate doar în industria bunurilor de capital a scăzut (cu 5,3%).

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut