Președintele Klaus Iohannis, la Cluj-Napoca: „Sunt un pro-european optimist convins!”

Președintele României Klaus Iohannis și-a lansat, ieri, la Cluj-Napoca, noua carte despre Uniunea Europeană. Cea de-a treia carte a sa „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, aparută recent la Curtea Veche Publishing, a fost lansată la Auditorium Maximum a UBB, în prezența unui public generos.

În deschiderea discursului, Klaus Iohannis a declarat că revine de fiecare dată cu foarte mare plăcere la Cluj-Napoca, și nu numai din nostalgie. „Îmi place atmosfera Clujului, este un oraș foarte dinamic. Și alte orașe au un dinamism al lor, unele din motive de universitate, altele din motive economice, altele au un dinamism cultural, dar Clujul le are pe toate. Și este senzațional!”, a spus președintele României. De asemenea, Klaus Iohannis a explicat care a fost motivul pentru care a scris noua sa carte:

„(…) Oamenii au început să mă întrebe, să se întrebe: cum este cu Uniunea Europeană?… Pentru a da răspuns multor întrebări legate de cum funcțio­nează, ce viitor are și ce trecut are, dar și care sunt problemele, am scris această carte în care mi-am permis să introduc și ideile mele despre Uniunea Europeană, nu într-un mod politic și foarte explicit. Prin felul în care am abordat anumite teme am vrut ca cititorul să înțeleagă și o parte din opțiunea mea. Eu sunt pro-european convins și sunt un pro-european optimist convins”.

Șeful statului a subliniat totodată faptul că acest optimism poate fi transmis cetățenilor „scriind o carte și prezentând-o unui public interesat”. Potrivit lui Klaus Iohannis, Uniunea Europeană este un proiect de succes, cu rezultate fenomenale. „Uniunea Europeană este un proiect de mare succes , de pace, de libertate, de democrație, de prosperitate, care se bazează pe valori, este un proiect de succes cu rezultate fenomenale”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Volumul lansat ieri este un ghid care prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituțiilor care o definesc, a valorilor ei și a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent. Totodată, cartea prezintă beneficiile pe care le are România în contextul apartenenței la proiectul comunitar.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie