Președintele CMR: Aproape 700 de localități din România nu au medici de familie

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a atras atenția, miercuri, că în țara noastră aproape 700 de localități nu au medic de familie.

„În România sunt 14.400 de medici de familie și medici de medicină generală, dintre care 37% au peste 60 de ani. În România există aproape 700 de localități fără medici de familie”, a afirmat Coriu, la conferința online „Sistemul sanitar românesc. Probleme. Performanțe. Perspective”, organizată de Academia de Științe Medicale, scrie AGERPRES.

Potrivit acestuia, în România sunt 55.942 de medici cu liberă practică, iar 29.000 dintre aceștia sunt în București și în județele Cluj, Timiș, Iași, Dolj și Mureș.

„În aceste județe, există un număr suficient de medici. Practic, ne aflăm peste media europeană, dar restul județelor au sub 27.000 de medici. 12 județe din România au sub 500 de medici și trei județe au sub 300 medici. O altă problemă dureroasă este distribuția pe vârste. 13.000 de medici au peste 60 de ani. Deci, 23% din medicii Românei au peste 60 de ani. 2.100 au peste 70 de ani. 1.235 se află în situația de cumul pensie-salariu„, a completat președintele CMR.

El a afirmat că specialitățile Terapie intensivă și Neonatologie sunt cele mai deficitare. „Specialitatea de Terapie intensivă – avem patru județe care au sub șase medici pe județ, o parte dintre ei sunt pensionari. În specialitatea Neonatologie – 20 de județe au sub cinci medici pe județ, o parte dintre ei pensionari. (…) Chiar dacă există personal bun, de calitate, este foarte greu să îl menții angajat. Oamenii buni se demotivează. Principalul motiv este supranormarea”, a explicat Daniel Coriu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut