Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, atribuit unei cunoscute poete din Cluj-Napoca

Poeta Marta Petreu, care a câştigat, sâmbătă, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia, s-a arătat surprinsă de decizia juriului prezidat de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, de a-i atribui marele premiu.

Ea a afirmat, în cadrul unei înregistrări video prezentate în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local al municipiului Botoşani, că „un premiu care poartă numele lui Eminescu este de natură să înfioare pe oricine”.

„Cred că un premiu care poartă numele lui Eminescu este de natură să înfioare pe oricine. Pe mine, cu siguranţă. Se cuvine să mulţumesc preşedintelui juriului, domnului Nicolae Manolescu, şi membrilor juriului care au votat pentru mine. La fel se cuvine să le mulţumesc membrilor juriului care au votat pentru altcineva. În principiu, într-o contabilitate omenească, şi unii, şi alţii au dreptate. Eu nu pot decât să mă mir, cam stingherită, că talerul balanţei s-a înclinat de data asta în favoarea mea”, a declarat Magda Petreu.

Marta Petreu a câştigat cea de-a XXXI-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, acordat de Primăria Municipiului Botoşani, în parteneriat cu Consiliul Local Botoşani şi Fundaţia Culturală Hyperion – Caiete Botoşănene, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România.

Câştigătorul celui mai mare premiu de poezie acordat în România a fost anunţat, sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, în cadrul căreia a fost adoptată hotărârea de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani atât laureatului ediţiei curente, cât şi ediţiei anterioare.

Marta Petreu este pseudonimul literar al Rodicăi Marta Vartic, născută ca Rodica Marta Crişan. Câştigătoarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia are 67 de ani şi este profesor de filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi redactor-şef al revistei „Apostrof”.

A debutat în 1981 cu volumul de poezie „Aduceţi verbele”, însă este autoarea altor cărţi de poezie precum „Dimineaţa tinerelor doamne” (1983), „Loc psihic” (1991),
„Poeme neruşinate” (1993), „Cartea mîniei” (1997), „Apocalipsa după Marta” (1999), „Falanga” (2001) sau „Scara lui Iacob” (2006).

„Marta Petreu face o figură distinctă în cadrul generaţiei sa din anii ’80, o generaţie formidabilă, prin faptul că nu a fost tentată de jocurile realului, de inter-textualitate şi de toate celelalte post-modernisme, ci a fost tentată în fond de altceva, de dialogul cu sine însăşi, de dialogul cu semenii şi de dialogul cu Dumnezeu. (…) Ea a încercat să ne dezvăluie sufletul ei, sufletul ei cu toată dezinhibarea de care poate fi în stare. Este o persoană deschisă, sinceră, extrovertită, câteodată chiar incomodă în dialogul cu ceilalţi, o redutabilă polemistă, dar ceea ce este important este autenticitatea atât a persoanei, cât şi a poetei Marta Petreu”, a afirmat poetul Vasile Spiridon, membru al juriului, în cuvântul său de mulţumire pentru laureat.

Pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia au mai fost propuşi următorii poeţii: Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Magda Cârneci, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Bogdan Ghiu, Emil Hurezeanu, Ioan Moldovan, Ion Pop, Ioan Es. Pop, Nicolae Sava, Octavian Soviany, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Eugen Suciu, Traian Ştef, Elena Ştefoi, Grete Tartler, Doina Uricariu, Lucian Vasiliu, Matei Vişniec, Vasile Vlad, Călin Vlasie şi George Vulturescu.

Pe lângă titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, laureatul a primit şi un premiu în valoare de 35.000 de lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut