Premiul ICDE „România Europeană” 2022, acordat Președintelui Republicii Moldova, ES Maia Sandu

Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Centrul EUXGLOB din cadrul acestei instituții de învățământ superior și Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) a organizat, în perioada 9 – 10 decembrie, workshop-ul intitulat „Europa după războiul din Ucraina. Perspective, viziuni, strategii, proiecte”. Manifestarea s-a bucurat de prezența unor invitați de marcă din mediul diplomatic, academic și al mass-media și a cuprins mai multe secțiuni – paneluri tematice, lansări de carte, o expoziție retrospectivă precum și ceremonia de decernare a Premiului ICDE „România Europeană” 2022. La această ediție, distincția a fost conferită Excelenței Sale, Doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova.

Evenimentele au debutat vineri, 9 decembrie, prin sesiunea introductivă, urmată de vernisajul expoziției Ministerului Afacerilor Externe, „Europa și europenii”, găzduită în lobby-ul din fața sălii Jean Monnet a Facultății de Studii Europene și prezentată de către Directorul Direcției Arhivelor Diplomatice, dr. Doru Liciu, și de masa rotundă intitulată „Impactul războiului din Ucraina asupra viitorului Europei”, moderată de Conf. univ. dr. abil. Adrian Corpădean, decanul Facultății de Studii Europene.

A doua zi, sâmbătă, 10 decembrie, a fost dedicată unui eveniment editorial amplu. Au fost aduse în atenția celor prezenți zece volume recent publicate, cu perspective semnificative pentru sfera relațiilor internaționale, rezultat al efortului colectiv al comunității academice clujene și al prestigioșilor colaboratori din țară și din străinătate.

Tot în cadrul celei de-a doua zile de conferințe, un moment marcant al manifestării „Europa după războiul din Ucraina” a fost reprezentat de secțiunea care a prilejuit conferirea Premiului ICDE pentru anul 2022 ES Doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, personalitate care, așa cum a fost evidențiat în cadrului discursului de laudatio rostit de către Prof. univ. dr. abil. Valentin Naumescu, Președintele think thank-ului ICDE, a inspirat prin viziunea și atitudinea sa de promovare a valorilor democratice în țara pe care o conduce. Invitați cu această ocazie au fost Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Conf. univ. dr. Adrian Corpădean, decanul Facultății de Studii Europene, ES Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, absolventă a FSE.

„Acest premiul este al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care, în pofida tuturor dificultăților, se străduiesc să înfăptuiască obiectivele integrării europene. Cetățenii noștri au luptat pentru a nu permite stabilirea unor regimuri autocratice. Astăzi, obiectivul nostru major este să păstrăm pacea în Republica Moldova și să fim în continuare parte a lumii libere. Trebuie să ne creștem reziliența economică, să găsim soluții la problema crizei energetice, să reușim să realizăm angajamentele de reformare a justiției și de combatere a corupției. Uniunea Europeană este proiectul care poate să unifice societatea. Ne-am asumat acest parcurs care este dificil și vom mobiliza toate resursele necesare. Am încredere că vom reuși, pentru că România ne este alături. Am încredere că Europa reușește”, a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia acordării premiului. Ulterior, cei prezenți au avut ocazia de a intra în dialog cu domnia sa, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Următoarele secțiuni ale workshop-ului organizat în parteneriat de către Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Centrul EUXGLOB și ICDE au vizat Perspective, viziuni și strategii în Europa post-război și Pregătirea tehnică a negocierilor de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Manifestările s-au încheiat cu Panelul doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorali ai Școlii Doctorale „Paradigma Europeană”, intitulat „Provocări și consecințe ale războiului din Ucraina asupra proiectelor de cercetare doctorală și postdoctorală”, moderat de Conf. univ. dr. abil. Melania-Gabriela Ciot, Directorul Școlii Doctorale.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut