Premiu naţional pentru un istoric clujean

Municipiul Gherla nu a dus lipsă niciodată de oameni de seamă în diferite domenii ale culturii sau artei. Ani de-a rândul, de pe băncile şcolilor din oraşul de pe Someş au ieşit intelectuali cunoscuţi în toată ţara. Unul dintre ei este  profesorul universitar  Gabriel Rusu din Cluj-Napoca, născut la Gherla, unde a absolvit Liceul Teoretic „Petru Maior” şi unde a debutat în lumea  artei, realizînd benzi desenate pentru revista „Cutezătorii”.

A fost doar începutul activităţii sale creatoare, fiindcă de atunci el este autorul mai multor cărţi pe teme istorice sau colecţii de benzi desenate. Zilele trecute, gherleanul Gabriel Rusu a fost desemnat unul dintre cei 6 câștigători ai Festivalului de Benzi Desenate Istorice 2020, organizat în municipiul Braşov. ,,Povestiri din Transilvania. „Gelu, dux blachorum” este numele lucrării cu care talentatul profesor a fost  premiat. O încununare de  succes a bogatei şi îndelungatei  cariere artistice a intelectualului clujean, format de învăţământul gherlean. Toate lucrările se vor regăsi în expoziția outdoor din fața Casei Sfatului, din centrul urbei de sub Tîmpa, și în catalogul   festivalului.

În ceea ce privește tema și personajul ales de autor, acesta a mărturisit că sunt inspirate din istoria Transilvaniei. Nu întâmplător, fiindcă Gabriel Rusu cunoaşte foarte bine istoria meleagurilor noastre, multe lucrări ale domniei sale fiind inspirate  chiar din istoria locală. Pentru  a reflecta tema concursului „Eroii care fac istorie”, a identificat  o personalitate din istorie, oprindu-se la Gelu, menționat în «Cronica notarului anonim al regelui Bela al Ungariei», lucrare pe care domnia sa a folosit-o ca sursă de documentare.

Noua apreciere naţională constituie pentru istoricul gherlean cel mai important premiu al carierei sale de peste 30 de ani de autor benzi desenate. Dânsul doreşte ca în anul 2021 să ofere cititorilor un nou album de benzi desenate, care se va intitula „Povestiri din Transilvania„ și va cuprinde mai multe lucrări inspirate din tradițiile, miturile și istoria milenară și multiculturală a acestei provincii, inclusiv povestea lui Gelu.

Ediția 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov, în cadrul căreia a fost premiat Gabriel Rusu, a fost organizată de Asociația Forums, împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov.

În prezent, Gabriel Rusu este asistent cercetător la Institutul de Istorie „George Bariţiu” şi lector asociat al Universităţii „Babeş Bolyai”, Facultatea de Istorie-Filozofie. Este invitat de onoare  al serialului „Poveşti din Armenopolis”, organizat de Centrul Naţional  de Informare şi Promovare Turistică Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut