Premiu „In memoriam Mircea Cîmpeanu”, la Festivalul-Concurs Internațional de Folclor Montan din Zakopane-Polonia

Din acest an, în cadrul Festivalului-Concurs Internațional de Folclor Montan din Zakopane – Polonia, a fost instituit un premiu special, „In memoriam Mircea Cîmpeanu”, în amintirea regretatului etnomuzicolog clujean, cel care, în perioada 2012-2019, a făcut parte din juriul acestui prestigios festival.

Distincția a fost oferită în cadrul celei de-a 54-a ediții a festivalului, desfășurat în perioada 18-25 august 2023, grupului polonez „Turnie”, pentru revitalizarea patrimoniului cultural material și imaterial sub formă de instrument muzical, bazat pe cercetările de teren sau de arhivă. Astfel, grupul polonez a fost premiat pentru prezentarea în competiția internațională, în cadrul ritualului colindatului, a unui fluier reconstruit pe baza unor surse din secolul al XIX-lea.

Considerat unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice din Europa, Festivalul-Concurs Internațional de Folclor Montan din Zakopane – Polonia, o pitorească stațiune montană din Munții Tatra, reprezintă un bun prilej pentru țările participante de a-și prezenta valorile culturii naționale și tradiționale, semnificative pentru zonele de proveniență, drept modele de urmat pentru tânăra generație.

De asemenea, volumul „Mircea Cîmpeanu – Viitorul trecutului, studii și cercetări de folclor vocal-instrumental din Transilvania”, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și apărut la editura „Tradiții clujene” a instituției, la finalul anului 2022, a fost donat recent de instituția de cultură clujeană Bibliotecii Publice Regionale din Cracovia, alături de alte albume de fotografii și cărți în limba română și engleză. Cartea cuprinde valoroase materiale de cercetare ale regretatului etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu, prezentate cu ocazia numeroaselor participări la simpozioane și colocvii naționale și internaționale, rezultate ale muncii de teren desfășurate pe parcursul a 15 ani.

Donarea de carte a avut loc cu prilejul expoziției „Tradiții Vii”, vernisată la Biblioteca Publică Regională din Cracovia, care prezintă 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care 9 au fost înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Expoziția „Tradiții Vii” poate fi vizitată de publicul polonez până în data de 12 septembrie 2023.

Manifestarea face parte din proiectul „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

***

Dr. Mircea Cîmpeanu, renumit etnomuzicolog și cercetător, a trecut la cele veșnice în 9 noiembrie 2021, la vârsta de 62 de ani. A fost angajat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ca șef birou cercetare-conservare cultură tradițională, dar și membru în Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, unde a avut realizări remarcabile.

În cadrul Centrului, activitatea sa impresionantă a inclus o vastă și susținută cercetare pe teren, inițierea și coordonarea unor proiecte de cercetare și schimburi culturale, înregistrări audio și video, participări la conferințe și colocvii naționale și internaționale, membru marcant în juriul a numeroase festivaluri.

În urma miilor de ore de cercetare pe care le-a efectuat în teren, realizând înregistrări ale folclorului instrumental și vocal tradițional din județul Cluj, a rezultat o selecție de 50 de CD-uri pentru arhiva muzicală a instituției, dar și numeroase filme documentare. Totodată, în perioada 2012-2020, a realizat documentarea către Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Cadrul Ministerului Culturii a șapte titluri de „Tezaure Umane Vii” din județul Cluj. În același timp a introdus în Inventarul Patrimoniului Cultural Imaterial „Horitul, horile și horitorii din Câmpia Transilvaniei” și ,,Vioara cu goarnă din zona Bihor – tehnici de construcție și utilizare, repertorii muzicale și interpreți”.

Grigore SÂMBOAN,
consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut